Καταλήψεις: Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική μνεία σε αλλοδαπούς, πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες, που έχουν αιτηθεί άσυλο
Καταλήψεις: Προθεσμία δεκαπέντε ημερών, το τέλος της οποίας συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε όσους έχουν καταλάβει δημόσια η ιδιωτικά κτίρια, να τα εγκαταλείψουν. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο, το οποίο έχει ενημερώσει τους αρμοδίους της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά και τους υπευθύνους για την έγκριση των αιτημάτων ασύλου, κάνει ειδική μνεία στα κτίρια στα οποία διαβιούν ακριβώς αλλοδαποί, που έχουν ζητήσει άσυλο η υπήκοοι τρίτων χωρών.
Το Υπουργείο πληροφορεί ότι οι συγκεκριμένοι θα μεταφερθούν σε Δομές παραμονής της ενδοχώρας. Αναφερόμενοι οι αρμόδιοι και τις καταλήψεις ιδιωτικών κτιρίων, ορίζουν ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης, να καταβάλουν δηλαδή ενοίκιο.
Καταλήψεις: Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο θέμα των κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη και η οποία αναβάλει προς στιγμήν τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, όπως τις γνωρίσαμε έως σήμερα, έχει ως εξής: «Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επαφή με τους ιδιοκτήτες
Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.
Έχουν εκκενωθεί εννέα κτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του αρμόδιου Υπουργείου, οι υπηρεσίες της Αστυνομίας με οργανωμένες επιχειρήσεις προχώρησαν τον τελευταίο ενάμισο μήνα σε εκκενώσεις εννέα κτιρίων, κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι εκκενώσεις των κτιρίων, μέσα στα περισσότερα από τα οποία διαβιούσαν και οικογένειες μεταναστών με τα ανήλικα παιδιά τους, έγιναν και με κριτήριο τη χρησιμοποίησή τους από ομάδες αντιεξουσιαστών.
Κάποια από τα κτίρια, κατά την Αστυνομία, χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων και σ αυτά επέστρεφαν κουκουλοφόροι αμέσως μετά τις επιθέσεις για κάλυψη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην Αττική μόνο, έχουν καταγραφεί περίπου 45 κτίρια υπό κατάληψη. Τα περισσότερα, είναι δημόσια, κάποια ανήκουν σε ιδιώτες και ελάχιστα έχουν άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα δεκαέξι από αυτά, βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων, και για τα οχτώ εκκρεμεί ήδη εισαγγελική παραγγελία εκκένωσης.