ΑΣΟΕΕ συνέλευση αναρχικοί: Επεισόδια και τραυματισμοί φοιτητών και στο Πάντειο

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΟΕΕ συνέλευση αναρχικοί: Επεισόδια και τραυματισμοί φοιτητών και στο Πάντειο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

ΑΣΟΕΕ συνέλευση αναρχικοί: Η συνέλευση ωστόσο διακόπηκε και με πλειοψηφία 240 ψήφων υπέρ έναντι 229 κατά αποφασίσθηκε η λήξη της κατάληψης.

21.11.2019 | 13:14

ΑΣΟΕΕ συνέλευση αναρχικοί: Αναβρασμός επικρατεί στα Πανεπιστήμια με πολλές σχολές να βρίσκονται υπό κατάληψη και σε άλλες να είναι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις με αντικείμενο τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Δύο τέτοιες συνελεύσεις, στο Οικονομικό και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξελίχθηκαν επεισοδιακά με τραυματισμούς φοιτητών. Στην ΑΣΟΕΕ κατά την ώρα της συνέλευσης των φοιτητών, που ήταν από τις μαζικότερες αφού πήραν μέρος περίπου 500 φοιτητές, εισέβαλαν αντιεξουσιαστές. Η συνέλευση ωστόσο διακόπηκε και με πλειοψηφία 240 ψήφων υπέρ έναντι 229 κατά αποφασίσθηκε η λήξη της κατάληψης. Στο Πάντειο ένας φοιτητής τραυματίσθηκε και νοσηλεύεται μετά από επίθεση που δέχθηκε, ενώ φοιτήτρια μπουγελώθηκε όταν πρότεινε τη λήξη της κατάληψης.

Οι φοιτητές, πάντως, ψήφισαν τελικά διήμερη παράταση στην κατάληψη. Συνέχεια στις καταλήψεις που γίνονται με διάφορα αιτήματα -από την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου έως τις μετεγγραφές ή τα προβλήματα στη σίτιση (στο Αριστοτέλειο)- έχουν αποφασίσει αρκετά τμήματα στα πανεπιστήμια όλης της χώρας όπως το Μαθηματικό και η Φιλοσοφική Αθηνών. Σ’ αυτό το κλίμα φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις συγκλήτων, αλλά και συλλαλητήριο στα Προπύλαια το Σάββατο. Tην ίδια ώρα, όμως, αντιεξουσιαστές υποστηρίζουν με κείμενο που ανήρτησαν στο indymedia στη διάρκεια της νύχτας ότι όχι μόνο έχουν καταλάβει εκ νέου το υπόγειο στην ΑΣΟΕΕ που είχε εκκενωθεί ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, αλλά ισχυρίζονται επιπλέον ότι έχουν εντατικοποιήσει την παρουσία τους εκεί.

ΑΣΟΕΕ συνέλευση αναρχικοί: Στιγμιότυπο από τα επεισόδια

Πάντειο συνέλευση: Η απάντηση στον υπουργό Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Μάλιστα, «απαντούν» και στο τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να εκκενωθούν οι καταλήψεις εντός δεκαπενθημέρου, λέγοντας ότι οι καταλήψεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης: «Εμείς από τη μεριά μας δεν πτοούμαστε αλλά παραμένουμε αμετανόητοι και πιστοί στους αγώνες και τις δικές μας πολιτικές αξίες. Γι’ αυτό το λόγο, από την πρώτη μέρα που άνοιξε η σχολή, επανακαταλάβαμε τους χώρους μας και εντατικοποιήσαμε ακόμη παραπάνω την παρουσία μας. Δεν μας τρομοκρατούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια Χρυσοχοΐδη-Γιακουμάκη και θα είμαστε μόνιμα στα υπόγεια και στα αναχώματα του πολέμου απέναντι στο κράτος και πρυτανικές αρχές. Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα και οι καταλήψεις μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης» γράφουν χαρακτηριστικά.

Καταγγελία για τραμπούκικη επίθεση κατά φοιτητών κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  έκαναν τρεις αυτόπτες μάρτυρες–φοιτητές που ήταν παρόντες στη συνέλευση της Τετάρτης. Ο φοιτητής Π.Κ. του Τμήματος Κοινωνιολογίας περιγράφει στα «Φοιτητικά Νέα» το περιστατικό όπως το βίωσε στιγμή προς στιγμή: «Λίγο πριν τη στιγμή της επίθεσης στεκόμουν ακριβώς δίπλα στο παιδί το οποίο υπέστη την επίθεση. Σε εκείνο το σημείο είχε γίνει μια μεγάλη άτοπη διαφωνία δύο παρατάξεων για ευρύτερα ζητήματα όπως η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Σε κάποια στιγμή ο συντονιστής λέει να σταματήσουν και να σηκωθεί η επόμενη παράταξη που έτυχε να είναι η ΔΑΠ. Τότε άτομα με κράνη και αντικείμενα στο χέρι (σαν κοντάρια μου φάνηκαν) περνάνε ακριβώς από μπροστά μου και αρχίζουν να χτυπούν το παιδί στο κεφάλι.»

Πάντειο συνέλευση: Οι μαρτυρίες των φοιτητών

«Αυτό γρήγορα αλλάζει κατεύθυνση έτσι ώστε να γλιτώσει και περνάνε πάλι από μπροστά μου. Σε αυτό το σημείο εγώ και άλλα δύο παιδιά προσπαθούμε να τους συγκρατήσουμε αλλά μας σπρώχνουνε και εγώ χτυπάω με την πλάτη μου στον τοίχο, ευτυχώς όμως δεν έπαθα κάτι. Έξω συνεχίζει ο ξυλοδαρμός και το παιδί καταφέρνει να φύγει. Σε αυτό το σημείο λέω πως πρέπει να φύγουνε τώρα οι υπεύθυνοι της επίθεσης και συμβαίνουν τα εξής: Δύο αναρχικοί χωρίς κράνη με απειλούν με παρόμοια κατάληξη και πως αυτοί θα κάνουν ό,τι γουστάρουν. Η υπεύθυνη των ΕΑΑΚ μου λέει, γιατί να σταματήσουμε τη συνέλευση ξέρεις άμα το παιδί έβγαλε αίμα; Μετά τις απειλές οι αναρχικοί φάνηκαν πιο πρόθυμοι να κάνουν διάλογο καθώς τους μίλησα ήρεμα και μου εξηγήσαν την λογική τους. Επειδή στα Εξάρχεια η κυβέρνηση με την αστυνομία χτυπάει τους δικούς τους, εδώ χτυπάνε τους φοιτητές της».

Άλλος φοιτητής περιγράφει την επίθεση ως εξής: «Συγκεκριμένα μια φοιτήτρια κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του Παντείου ανέβηκε να μιλήσει, άγνωστοι εισέβαλαν στην αίθουσα, την μπουγέλωσαν και την ανάγκασαν να κατέβει. Ακολούθησε κυνηγητό της ίδιας και άλλων φοιτητών που τη προστάτευαν έξω από την αίθουσα. Εκεί και την ίδια και άλλους συμφοιτητές τους χτύπησαν και τους έριξαν κάτω. Ακολούθησε αναστάτωση. Η συνέλευση τελικά συνεχίστηκε με απουσία πολλών φοιτητών. Ο σύλλογος με ψήφισμα που κατατέθηκε καταδίκασε σύσσωμος το περιστατικό».

Πάντειο συνέλευση: Η συζήτηση περί κατάληψης

Άλλη φοιτήτρια, παρούσα στη Γενική Συνέλευση, δηλώνει: «Στη σχολή μου, στο Πάντειο, έγινε η τέταρτη γενική συνέλευση για να αποφασιστεί εάν οι φοιτητές θέλουν κατάληψη ή όχι. Όπως και όλα τα υπόλοιπα σχήματα, έτσι και η ΔΑΠ, όταν ήρθε η σειρά της να παρουσιάσει το πλαίσιο της, έστειλε στο βήμα την αντιπρόσωπό της. Η φοιτήτρια όντως τόλμησε να σηκωθεί στο βήμα για να παρουσιάσει το πλαίσιο της παράταξης της, όπως ακριβώς έκαναν πριν από εκείνη και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μόνο που στην συνέχεια, για κακή της τύχη της, την μπουγέλωσαν. Έκανε να φύγει η δύσμοιρη, και αυτή και οι ομοϊδεάτες της, και “κάποιοι” με κράνη τους κυνήγησαν.

Μάλιστα, κάποιον από αυτούς, τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον κλοτσάνε. Γύρω στα 500 άτομα αυτομάτως πανικοβλήθηκαν (μην φάνε καμία αδέσποτη) και εκκένωσαν το αμφιθέατρο μέσα σε λίγα λεπτά. Το παιδί αυτό τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Πολλοί φίλοι, γνωστοί, συμφοιτητές, άγνωστα παιδιά, που πιάσαμε κουβέντα στη σχολή για τα τρέχοντα, μου έδωσαν να καταλάβω τις τελευταίες μέρες, πόσο πολύ φοβούνται να ανέβουν στο βήμα, να πάρουν το λόγο, να γράψουν κάτι στο Facebook, να ανοίξουν το στόμα τους και να μοιραστούν απόψεις και ιδέες».

Πάντειο συνέλευση: Οι εντάσεις στο Πάντειο

Exit mobile version