Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Το σποτ της ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Το σποτ της ΕΛΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Βίντεο – spot με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, δημιούργησε η ΕΛ.ΑΣ. Πρωταγωνίστρια σε αυτό, μία κακοποιημένη γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αποφασίζει να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση και ζητά βοήθεια. «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου. Επικοινώνησε μαζί μας. Εξειδικευμένο προσωπικό θα σε ακούσει, θα σε συμβουλεύσει και θα σε προστατεύσει», είναι το μήνυμα που ακούγεται στο βιντεάκι. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Οι Υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με εξειδικευμένα στελέχη. Παράλληλα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα/υπευθυνότητα κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης : ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, διώκεται από το Νόμο. Αν γνωρίζετε κάποιο άτομο που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σιωπά, ενθαρρύνεται το να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Αν είστε θύμα,

Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Πείτε την αλήθεια στο γιατρό για το τι σας συνέβη.
Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Δράση της ΕΛ.ΑΣ

Η ελληνική αστυνομία, πραγματοποίησε σήμερα δράση ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου).

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας καθώς και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), συμμετείχαν σε ενημερωτική δράση σε κεντρικά σημεία ανά την περιφέρεια, στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας για τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σκοπός της δράσης ήταν η άμεση επαφή με τους πολίτες για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα, τις διάφορες μορφές του και κυρίως τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Ενημέρωση του κόσμου

Στην Αθήνα, εκατοντάδες πολίτες φόρεσαν το πορτοκαλί κορδελάκι της εκστρατείας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να λάβουν συμβουλές τόσο προφορικά όσο και μέσω του έντυπου υλικού που μοιράστηκε, καθώς επίσης και να ανακαλύψουν τις διαδικτυακές οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω QR code, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.

Μοιράστηκαν φυλλάδια για την ενημέρωση του κόσμου

Μάλιστα, δεκάδες γυναίκες δε δίστασαν να εκφράσουν την εμπειρία κακοποίησης τους και να συγχαρούν όλους τους παρευρισκόμενους φορείς για την πρωτοβουλία ενημέρωσης και ενθάρρυνσης. Παράλληλα, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το ρόλο των νέων Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Απογοητευτικά στοιχεία για την Ελλάδα

Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών και θυμάτων που εξυπηρετούνται από τις δομές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι περιπτώσεις βίας φύλου», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Συρεγγέλα.

Επιπλέον η γραμμή «SOS 15900» από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.

Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση η πλειονότητα, το 30% δηλαδή, είναι απασχολούμενες εκ των οποίων το 8% είναι αυτοαπασχολούμενες. Το 20% είναι άνεργες (από τις οποίες 62 ή 11% μακροχρόνια άνεργες). Όσον αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση, το 53% δήλωσαν έγγαμες, ενώ το 11% δήλωσαν άγαμες. Το ηλιακό εύρος που επλήχθη περισσότερο είναι μεταξύ 40 και 54 ετών σε ποσοστό 26%, ακολουθώντας το εύρος από 25 έως 39 σε ποσοστό 24%. Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή, προκύπτει ότι 2.208 (77%) είναι Ελληνίδες, 262 (9%) είναι μετανάστριες και 18 (1%) είναι ΑμΕΑ.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Μαγικό ραβδί για άμεσες και γρήγορες λύσεις δεν υπάρχει. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυμορφικό φαινόμενο που απαιτεί σωστή οργάνωση, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ευρεία ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι είναι βία, πώς τη διαχειριζόμαστε είτε ως θύματα ή ως κοινωνικός/οικογενειακός κύκλος του θύματος και φυσικά ποιες είναι οι κατάλληλες υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις