Σεισμός Αλβανία τώρα: Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία, την επομένη του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές. «Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους». Μέχρι στιγμής σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον φονικό σεισμό υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί, ενώ περισσότερα από 600 άτομα έχουν τραυματιστεί. Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι, αφού από την ισχυρή σεισμική δόνηση κτίρια κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στα Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.
Η Αλβανία πλέον μετρά τις πληγές της, την ώρα που σωστικά συνεργία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια. Σημειώνεται ότι περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες. Νωρίτερα στη δημοσιότητα ήρθαν βίντεο από επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια, για τον απεγκλωβισμό ατόμων. Όπως προαναφέρθηκε από τον σεισμό πολλά σπίτια ισοπεδώθηκαν, με τον στρατό χθες βράδυ να βγαίνει στους δρόμους και να στήνει πρόχειρα καταλύματα και σκηνές προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά οι πληγέντες από την σεισμική δόνηση. Εικόνες του πρακτορείου Associated Press που απεικονίζουν πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας να στέκεται στην ουρά για μια κουβέρτα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Εκτός των μεγάλων καταστροφών αρκετές περιοχές παραμένουν στο σκοτάδι, αφού η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες.
“Αδύνατο τον χειμώνα να μένει κόσμος στην ύπαιθρο και σε σκηνές”
Πάντως ο Αλβανός πρωθυπουργός αργότερα δήλωσε ότι «είναι αδύνατο το χειμώνα να μένει κόσμος στην ύπαιθρο και σε σκηνές. Η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά”, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση».
Albania has been hit by the worst earthquake in decades.
At least 21 were killed and hundreds injured in the 6.4-magnitude earthquake. Rescue workers continue to search for survivors. pic.twitter.com/EVJo2sL5ie
— Al Jazeera English (@AJEnglish) November 27, 2019
Σεισμός Αλβανία τώρα: Οικονομική δωρεά από τον δήμο Τιράνων σε σεισμόπληκτη περιοχή
Οικονομική δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων λεκ (1 ευρώ = 122,65 λεκ) για την ανακούφιση και τη στήριξη των σεισμόπληκτων στην πόλη Θούμανε έκανε ο δήμος Τιράνων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στο Θούμανε. Ο δήμος Τιράνων απέστειλε, επίσης, ομάδες διάσωσης που από χθες εργάζονται για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι, για ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που βρίσκονται σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Αλβανία.
Μία 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή, ωστόσο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. Δύο ώρες νωρίτερα, όμως, οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της. Ακολουθεί το βίντεο από τη διάσωσή της.
Σεισμός Αλβανία τώρα: Η ΕΜΑΚ διέσωσε δύο ανθρώπους
Δύο ανθρώπους, μια 45χρονη γυναίκα και έναν 24χρονο, έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν ζωντανούς από τα ερείπια οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην Αλβανία μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Η 45χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μέσα από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θουμάν από άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ενώ ο 24χρονος εντοπίστηκε και ανασύρθηκε ζωντανός στο Δυρράχιο από διασώστες της 5ης ΕΜΑΚ.
Στην Θουμάν οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυραν και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της ενώ η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του και άλλο ένα άτομο.
Οι επιχειρήσεις των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ συνεχίζονται μολονότι η εικόνα που αντίκρισαν από τον σεισμό στην Αλβανία ήταν αποκαρδιωτική. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, ενώ όσο περνάει η ώρα ολοένα και προστίθενται ονόματα στη λίστα με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό.
Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Αποστολής στην Αλβανία. Ήδη έχουν απεγκλωβιστεί 2 ζωντανά άτομα και 2 ακόμη χωρίς τις αισθήσεις τους.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) November 27, 2019
Σεισμός Αλβανία τώρα: Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων
Οι 26 επίλεκτοι που έστειλε το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ώστε να συνδράμουν εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια, δηλαδή, στο βόρειο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στο χωριό Θουμάν όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια». Νωρίτερα εκεί ανασύρθηκε ο 24χρονος άντρας με αλβανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.
Η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό. Συνδράμουν μαζί με διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες που σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων.
Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες με Αλβανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο μέχρι και για 35 άτομα που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον παραπάνω αριθμό. Μαζί με την ΕΜΑΚ βρίσκονται και δύο ειδικοί σκύλοι έρευνας και διάσωσης που θα συνδράμουν στην προσπάθεια για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια. Πρόκειται για τον σκύλο με το όνομα Oscar, ράτσας Μαλινουά, και τον σκύλο με το όνομα Elsa, ράτσας Λαμπραντόρ. Και τα δυο σκυλιά έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες επιχειρήσεις.
Στην επιχείρηση που συντονίζει ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης συνδράμει κι ένα πυροσβεστικό όχημα με εργαλεία διάτρησης σκυροδέρματος.