Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νομοσχέδιο ΔΕΗ 2019 ψήφιση: Επίθεση Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο ΔΕΗ 2019 ψήφιση: Επίθεση Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ

Νομοσχέδιο ΔΕΗ 2019 ψήφιση: Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!», ανέφερε ο ΥΠΕΝ.

Νομοσχέδιο ΔΕΗ 2019 ψήφισηΈνσταση αντισυνταγματικότητας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει την ΔΕΗ κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να κριθεί ως αντισυνταγματική διάταξη για τις συλλογικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων που η ίδια ως κυβέρνηση το 2017 είχε εφαρμόσει για εργαζόμενους θυγατρικής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Έχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απέξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε τι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Νομοσχέδιο ΔΕΗ 2019 ψήφιση: «Η κυβέρνησή σας διέλυσε τη ΔΕΗ»

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να σώσει την εταιρεία από την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον» εξηγώντας παράλληλα πως αν καταρρεύσει η εταιρεία θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία. «Θέλει θράσος αυτό που κάνετε. Σήμερα συζητούμε το νομοσχέδιο γιατί η δική σας κυβέρνηση διέλυσε την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της. Εσείς ευθύνεστε.

Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την ΔΕΗ και εσείς καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Παραλάβατε το 2015 μια ΔΕΗ υγιή και την παραδώσατε κατεστραμμένη» πρόσθεσε από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Θάνος Πλεύρης. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «χρεοκοπία της ΔΕΗ». Νωρίτερα η κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η προωθούμενη ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 5 του σχεδίου νόμου δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων καθώς «οι νέες προσλήψεις στην ΔΕΗ δεν θα διέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς, επιδόματα κ.α.». Κάλεσε δε την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να αποσύρει την διάταξη.

Νομοσχέδιο ΔΕΗ 2019 ψήφιση: «Υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα»

Να σημειωθεί ότι για το επίμαχο άρθρο το επιστημονικό συμβούλιο του κοινοβουλίου εγείρει προβληματισμό «ως προς το εάν ο εν λόγω περιορισµός της συλλογικής αυτονοµίας είναι σύµφωνος προς την αρχή της αναλογικότητας» ζητώντας περαιτέρω επεξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους που επιβάλλουν την συγκεκριμένη αλλαγή. Ως προς την νομική ουσία της ενστάσεως ο κ. Πλεύρης απάντησε «Υπάρχει πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου που εισάγει εξαιρέσεις από την αρχή της αναλογικότητας. Επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε δίκαιες και εύλογες περιπτώσεις όταν συντρέχει σοβαρός λόγος δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος. Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος αποδέχεται σε σειρά αποφάσεων ότι επιτρέπονται διαφοροποιήσεις υπαλλήλων όταν προσλαμβάνονται σε διαφορετικούς χρόνους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η ένσταση δεν ευσταθεί».

«Υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν την προηγούμενη τετραετία. Τόνισε ωστόσο ότι το άρθρο 3 του υπο συζήτηση νομοσχεδίου είναι «αντεργατικό και αντιλαϊκό». Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση για μια σειρά πρωτοβουλιών όπως οι διορισμοί των διοικήσεων νοσοκομείων. Αναφορικά με την ΔΕΗ είπε πως το κόμμα του αποδέχεται την ένσταση αντισυνταγματικότητας καθώς είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί στην αιτιολογική έκθεση οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις