Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δοξιάδης για Μανιάτη: Καλύβας και ΕΣΗΕΑ παίρνουν θέση – Χαμός για την Αγαπηδάκη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοξιάδης για Μανιάτη: Καλύβας και ΕΣΗΕΑ παίρνουν θέση – Χαμός για την Αγαπηδάκη

Δοξιάδης για Μανιάτη: Ένα σχόλιο που έκανε ο Μανιάτης σε βάρος της Ειρήνης Αγαπηδάκη, ένα κείμενο από τον Δοξιάδη, και ο σάλος δεν ήθελε πολύ για να δημιουργηθεί.

Δοξιάδης για Μανιάτη: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αντιπαράθεση του Απόστολου Δοξιάδη με τον δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ, Δημήτρη Μανιάτη. Με ανάρτησή του στο facebook, ο ακαδημαϊκός Στάθης Καλύβας στηρίζει τον Απόστολο Δοξιάδη σημειώνοντας ότι «είναι ένας ενεργός πολίτης, ένας διανοούμενος και ένας από τους πολύ λίγους Έλληνες συγγραφείς με μεγάλη διεθνή ακτινοβολία» και συμπληρώνει ότι ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ, «με έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, εξύβρισε με χυδαίο τρόπο την Ειρήνη δημόσια. ο Απόστολος ως άμεσος και ειλικρινής άνθρωπος που είναι, στηλίτευσε την χυδαιότητα αυτή και δήλωσε πως δεν θα συνεργαστεί ξανά με τα ΝΕΑ όσο απασχολεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την δήλωση του αυτή.

Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, τη στήριξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη στήριξή του στον συνάδελφο Δημήτρη Μανιάτη για την επίθεση που δέχθηκε, η οποία έφθασε μέχρι την υπόδειξη για την απόλυσή του. Οι φορείς της εξουσίας οφείλουν να καταλάβουν ότι η πολυφωνία είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Αντί να κραδαίνουν την σπάθη της τιμωρίας καλό θα κάνουν να προσαρμοστούν στις αρχές της πολυφωνίας και της δημόσιας αντιπαράθεσης των απόψεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δοξιάδης για Μανιάτη: Ολόκληρη η δήλωση Καλύβα υπέρ Δοξιάδη

Ο Απόστολος Δοξιάδης δεν έχει ανάγκη από συστάσεις και πολύ περισσότερο από υπεράσπιση. Είναι ένας ενεργός πολίτης, ένας διανοούμενος και ένας από τους πολύ λίγους έλληνες συγγραφείς με μεγάλη διεθνή ακτινοβολία. Ανάγκη για επιπλέον αναγνώριση δεν έχει, ούτε βέβαια έχει ανάγκη ή επιθυμία κρατικών θέσεων. Θα μπορούσε να έχει όποια κρατική θέση επιθυμούσε στον τομέα του πολιτισμού αν το ήθελε. Αυτό το λέω γιατί κάποιοι τον κατηγορούν ότι δήθεν επιδιώκει οφίκια και επιμισθίες, εντελώς αστείες δηλαδή κατηγορίες για όποιον ξέρει το ελάχιστο γι’ αυτόν.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ως πολίτης και με τεράστιο προσωπικό κόστος μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προστασία ευάλωτων ανθρώπων (των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και πρόσφατα της Ιρανής Σαραρέ Καχντεμί) και μέσω αυτών των πρωτοβουλιών ήρθε σε επαφή με το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών. Διαπιστώνοντας πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του αναθέσει έναν συμβουλευτικό και εθελοντικό ρόλο στο πλευρό της Ειρήνης Αγαπηδάκη που πρότεινε ως εθνική συντονίστρια για το πρόβλημα αυτό.

Απ’ όσο καταλαβαίνω πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν υποκαθιστά υπάρχουσες δομές και πρωτοβουλίες αλλά προσπαθεί να επιταχύνει διαδικασίες και να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια (να συντονίσει δηλαδή). Είναι προφανές πως αυτό που απαιτεί μια τέτοια θέση είναι το αντίστροφο της λεγόμενης δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας, δηλαδή ατελείωτη δουλειά και ενέργεια. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ένα επείγον ανθρωπιστικό πρόβλημα που χρόνιζε.

Η ανάρτηση Δοξιάδη

Επειδή τόσο ο Απόστολος όσο και η Ειρήνη (την οποία δεν γνωρίζω) άσκησαν στο παρελθόν οξεία (και ορθή) κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, ξεσηκώθηκαν εναντίον τους οι οπαδοί και συνοδοιπόροι του κόμματος αυτού. Προβλέψιμο και φυσιολογικό αυτό και κανένα πρόβλημα ως εδώ. Αυτή είναι η πολιτική.

Όμως ένας από αυτούς, δημοσιογράφος στα ΝΕΑ και με έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, εξύβρισε με χυδαίο τρόπο την Ειρήνη δημόσια. ο Απόστολος ως άμεσος και ειλικρινής άνθρωπος που είναι, στηλίτευσε την χυδαιότητα αυτή και δήλωσε πως δεν θα συνεργαστεί ξανά με τα ΝΕΑ όσο απασχολεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την δήλωση του αυτή.

Και εγώ το ίδιο θα έλεγα και πιστεύω πως το ίδιο θα έκανε η Ειρήνη που έχει πλέον θεσμική θέση και δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συνομιλεί με ένα μέσο που καλύπτει έναν χυδαίο υβριστή της. Προβλέψιμο και φυσιολογικό και αυτό. Απόδειξη μάλιστα του πόσο άμεσος και ειλικρινής άνθρωπος είναι ο Απόστολος είναι το γεγονός πως δεν δίστασε να συγχαρεί δημόσια την καταδικασμένη για τρομοκρατία Πόλα Ρούπα για την στήριξη που έδωσε στην Σαραρέ Καχντεμί.

Τι όμως ήταν για μένα λιγότερο προβλέψιμο και πιο περίεργο στην όλη αυτή ιστορία; Το εξής, πιστεύω. Υπάρχουν διάφοροι σχολιαστές που δεν χάνουν ευκαιρία να επιδεικνύουν δημόσια την ευαισθησία τους για τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων. Στην περίπτωση αυτή όμως, όχι μόνο δεν επέδειξαν καμία ευαισθησία για τον δημόσιο διασυρμό μιας νέας γυναίκας από έναν δημοσιογράφο με ισχύ, αλλά επιτέθηκαν στον Απόστολο θεωρώντας πως η εκδήλωση της αποστροφής του συνιστά τάχα μου επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας. Προφανώς θεωρούν πως είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με υβριστές των στενών του φίλων και συνεργατών. Ο συλλογισμός αυτός είναι τόσο γελοίος που εγείρει ένα σαφές ερώτημα για τις “ευαίσθητες” αυτές φωνές: ή βαλτοί είναι ή ηλίθιοι.

Με τη σειρά του και ο Άρης Ραβανός, επί χρόνια πολιτικός συντάκτης στα Νέα, με ανάρτησή του στο Facebook, στέκεται στο πλευρό του Δημήτρη Μανιάτη. Χαρακτηρίζει «αδιανόητη και προσβλητική» την επίθεση που δέχτηκε ο Δημήτρης Μανιάτης.

Δημήτρης Μανιάτης: Η Ακρίτα στο πλευρό του
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις