Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση στο Λονδίνο δράστης: Καταδικασμένος για τρομοκρατία, αποφυλακίστηκε πέρσι
ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ

Επίθεση στο Λονδίνο δράστης: Καταδικασμένος για τρομοκρατία, αποφυλακίστηκε πέρσι

Επίθεση στο Λονδίνο δράστης: Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών αφού προηγουμένως σκότωσε δύο πολίτες και τραυμάτισε με μαχαίρι τουλάχιστον πέντε.

Επίθεση στο Λονδίνο δράστης: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου, ο οποίος μαχαίρωσε και σκότωσε δύο άτομα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής αστυνομίας, πρόκειται για τον 28χρονο Ουσμάν Καν, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και αποφυλακίστηκε πριν από έναν χρόνο. Ο δράστης έχασε την ζωή του μετά από πυρά της αστυνομίας. «Το άτομο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές και είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικά αδικήματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

«Αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018 και το βασικό σημείο της έρευνας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πως κατόρθωσε να διαπράξει αυτή την επίθεση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε μια τοποθεσία στην κομητεία του Στάφορντσιρ στην κεντρική Αγγλία. Ο Ουσμάν Καν, γεννήθηκε στην πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ της Αγγλίας και είχε φυλακιστεί μαζί με άλλα 8 άτομα. Όλοι τους είχαν ασπαστεί την ιδεολογία της Αλ-Κάιντα, και βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση της MI5.

https://twitter.com/DVATW/status/1200554469638975488?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1200554469638975488&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fepithesi-sto-londino-taytopoiithike-o-drastis

Επίθεση στο Λονδίνο: Σχέδιο για βόμβα στο Χρηματιστήριο

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, η εννεαμελής ομάδα σχεδίαζε να βάλει βόμβα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς και να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πόλη τους, βάζοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τουαλέτες σε παμπς και κλαμπς. Οι άνδρες είχαν επίσης χρηματοδοτήσει μια προτεινόμενη madrassa – ένα κολλέγιο για την ισλαμική διδασκαλία – στο εξωτερικό, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση με πυροβόλα όπλα και στο οποίο θα συμμετείχε και ο Χαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαν παρακολούθησε ένα συνέδριο για την αποκατάσταση κρατουμένων που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο δράστης της επίθεσης είχε καταδικαστεί για «αδίκημα σχετιζόμενο με ισλαμική τρομοκρατία», ανέφεραν οι Times. Αποφυλακίστηκε περίπου πριν από ένα χρόνο και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Το Association Press, επικαλούμενο μια πηγή ασφαλείας τόνισε ο δράστης συνδεόταν με «ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

https://twitter.com/Natty_Shep_PVS/status/1200434286509379584?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1200434286509379584&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F950762%2Fepithesi-sti-london-bridge-gnostos-stis-arhes-o-drastis-eihe-katadikastei-gia-tromokratika-adikimata%2F

Επίθεση στο Λονδίνο: Το χρονικό

Ο δράστης που σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε άλλα τρία, έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. «Με βαριά καρδιά οφείλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από τον ύποπτο, που σκοτώθηκε από αστυνομικούς, δύο από τους τραυματίες στην επίθεση δυστυχώς υπέκυψαν» στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, ανακοίνωσε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλοι τρεις τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη, ο οποίος φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά. Η αστυνομία κλήθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου ένας άνδρας είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε ανυποψίαστους ανθρώπους. Έξι περαστικοί πάλεψαν μαζί του, τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν το μαχαίρι. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, αστυνομικοί απομακρύνουν έναν άνδρα από τον ύποπτο και ένας αξιωματικός τον βάζει στο στόχαστρο. Ακούγονται δύο πυροβολισμοί και ο ύποπτος σταματάει να κινείται.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτς, ένας μεταφραστής ο οποίος βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή της επίθεσης, είπε ότι ένας άνδρας έτρεξε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και όρμησε στο κεντρικό διαχωριστικό για να εμποδίσει τον δράστη, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. «Εμείς τρέξαμε μακριά αλλά φαίνεται ότι τον αφόπλισε. Απίστευτη γενναιότητα», είπε.

Επίθεση στο Λονδίνο δράστης – Ο Ουσμάν Καν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις