Αγία Βαρβάρα πνιγμός: Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων «Αγία Βαρβάρα», όταν 36χρονη με νοητική στέρηση και αυτισμό πνίγηκε την ώρα που έτρωγε το φαγητό της.
Αγία Βαρβάρα πνιγμός: Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, η 36χρονη πνίγηκε ενώ έτρωγε, κι ενώ εκείνη την ώρα είχαν βάρδια μόλις 2 νοσηλεύτριες, χωρίς να υπάρχει στο ίδρυμα κανένας γιατρός! Η κοπέλα με αυτισμό έτρωγε αλεσμένο φαγητό, όμως πήγε σε έναν διπλανό θάλαμο και έλαβε στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να πεθάνει από πνιγμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, στο θεραπευτήριο δεν υπήρχε γιατρός για να σώσει την άτυχη γυναίκα και δεν της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες γιατί δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό. Ένα ακόμη τραγικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι και ένας αδελφός της 36χρονης είχε πνιγεί με αβγό στο ίδιο θεραπευτήριο πριν από χρόνια.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του θεραπευτηρίου K. Μπάζος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί: «Στο θεραπευτήριο νοσηλεύονται σήμερα 155 άνθρωποι, το προσωπικό είναι ελάχιστο, δεν υπάρχει γιατρός τα Σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Παλιά δενόντουσαν τα παιδιά γιατί δεν υπήρχε ψυχίατρος ούτε τίποτα για την προσωπική τους ασφάλεια. Τους δέναμε με εντολή γιατρού on call, που είναι στο τηλέφωνο ο γιατρός». Για το τραγικό περιστατικό με την 36χρονη ο κ. Μπάζος ανέφερε: «Υπάρχει ένα τμήμα που έχει έρθει από τη μεταστέγαση του Χρονίων Παθήσεων Παιδιών του Σκαραμαγκά. Δεν υπάρχει κανένα παιδί, είναι όλοι μεγάλης ηλικίας. Ήταν 9 περιθαλπόμενοι με 2 νοσηλευτές και αυτό ήταν ευτυχές, διότι άλλες φορές δουλεύει με έναν το τμήμα. Για αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει ειδική μονάδα σε όλη την Ελλάδα».
Αγία Βαρβάρα πνιγμός: Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απάνθρωπες συνθήκες, με το προσωπικό, κατά περιπτώσεις να τους δένει στα κρεβάτια τους
Ο θάνατος της 36χρονης, έφερε στο φως τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί και τη βαναυσότητα που βιώνουν καθημερινά. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, Γ. Γεωργούλας, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απάνθρωπες συνθήκες, με το προσωπικό, κατά περιπτώσεις να τους δένει στα κρεβάτια τους. Ο κ. Γεωργούλας ανέφερε για τον αδελφό της 36χρονης: «Ο αδελφός της Μαρίας είχε ταϊστεί στο κρεβάτι με αυγό, δεμένος με ιμάντες, και όταν ο νοσηλευτής λίγο αργότερα αφού τον τάισε, πήγε να δει πώς είναι και διαπίστωσε πως είχε χάσει τη ζωή του – διότι έπαθε παλινδρόμηση και πνίγηκε επειδή έτρωγε ξαπλωμένο – έπαθε ανακοπή ο ίδιος και πέθανε».
«Είναι αξιοπερίεργο και για αυτό το περιστατικό και για άλλα γιατί στα 30 χρόνια λειτουργίας και του Σκαραμαγκά και στη μετέπειτα πορεία των πραγμάτων, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση και καμία ποινή για κανέναν θάνατο παιδιού. Για θάνατο μιλάμε, όχι για τραυματισμό». Για την περίπτωση συγκεκριμένα της 36χρονης ο κ. Γεωργούλας ανέφερε: «Η Μαρία είχε όλα της τα δόντια. Η μητέρα της χάθηκε από τη ζωή το Πάσχα που μας πέρασε και έμεινε τελείως ανυπεράσπιστο το παιδί, καθώς μόνο αυτή είχε τη δυνατότητα να το επισκέπτεται τακτικά και να διαμαρτύρεται όταν το έδεναν με ιμάντες χωρίς εντολή ψυχίατρου και γιατρού, απλά και μόνο για να ρυθμίσουν τη βάρδια, για την ευκολία. Εϊναι οι ανάγκες τέτοιες, οι οποίες δεν καλύπτονται στο σπίτι».
Σε ερώτηση για το γιατί η 36χρονη έτρωγε αλεσμένο φαγητό, ο κ. Γεωργούλας είπε: «Η μητέρα της όσο ζούσε την τάιζε κανονικό φαγητό στα επισκεπτήρια που έκανε και παρουσίας δικής μου. Την τάιζε κανονικό φαγητό με την προϋπόθεση ότι θα ήταν μαλακό, δεν θα έτρωγε κάτι σκληρό γιατί τα άτομα που συνηθίζουν να τρώνε αλεσμένο φαγητό σταματάνε να μασάνε, απλώς καταπίνουν. »
Αγία Βαρβάρα πνιγμός: «Τι έχουν δώσει στην Μαρία»
«Η μητέρα της δεν ήθελε να τρώει αλεσμένο από τη στιγμή που είχε όλα της τα δόντια και επειδή το αλεσμένο φαγητό κατά το ήμισυ είναι νερό. Η Μαρία ήταν αποστεωμένη όπως και άλλα παιδιά στο ίδρυμα. Η αδελφή έχει χάσει 12 κιλά τους τελευταίους μήνες, δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Πεινούσε, διψούσε, έχει υπάρξει περιστατικό που όρμησε η Μαρία σε κάποια κυρία που μπήκε μέσα στον χώρο από το υπόλοιπο τμήμα του προσωπικού, κρατώντας ένα γυάλινο μπουκάλι με νερό και η Μαρία επειδή διψούσε και της όρμησε, έπεσε το μπουκάλι κάτω και έσπασε. Στη συνέχεια βρήκα τη Μαρία σε κατάσταση κωματώδη και όταν ρώτησε τι δώσατε στη Μαρία και είναι σε αυτή την κατάσταση, δεν αντιδρά και δεν έχει επικοινωνία, γιατί τη σκούντηξα στο κρεβάτι και δεν αντιδρούσε το παιδί και τρόμαξα, γύρισαν και μου είπαν: “Δεν σας αφορά”.»
«Μίλησα με τον ψυχίατρο και τον ρώτησα: “Τι έχουν δώσει στη Μαρία;”. Μου είπε, αφού του περιέγραψε την κατάσταση, ότι έχει δώσει εντολή να χορηγείται κάποιο ηρεμιστικό, το οποίο δημιουργεί απλώς ζάλη». Ο κ. Γεωργούλας κατήγγειλε μάλιστα και τη χρήση πάνας ακράτειας από το νοσηλευτικό προσωπικό: «Το τελευταίο διάστημα για λόγους ευκολίας επίσης έχουν υιοθετήσει και τη χρήση πάνας ακράτειας. Εμείς επειδή αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν στο σπίτι, καθώς θέλουν έναν άνθρωπο συνέχεια δίπλα τους, ζήτησα στη συνάντηση που είχα στο υπουργείο με την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και στην Περιφέρεια με τον κ. Πατούλη ατομικό φροντιστή και το δέχθηκαν».