Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αγία Βαρβάρα γιορτή: 4 Δεκεμβρίου – Τι προστατεύει η “Μεγαλομάρτυς”
ΕΛΛΑΔΑ

Αγία Βαρβάρα γιορτή: 4 Δεκεμβρίου – Τι προστατεύει η “Μεγαλομάρτυς”

Αγία Βαρβάρα γιορτή: H Αγία Βαρβάρα, που τιμάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία των δημοφιλεστέρων Aγίων της Eκκλησίας», ενώ από το 1829 θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού.

Αγία Βαρβάρα γιορτή: Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς, ενέπνευσε τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο τόσο με τη ζωή, όσο και από το μαρτύριό της. Χιλιάδες πιστοί ανά τα χρόνια κατέφυγαν στα θαύματά της. Θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού σώματος του Στρατού. Ωστόσο, παλαιότερα, «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων. Έτσι, θεωρείται προστάτης των πυριτιδοποιών.

Η Αγία επίσης συνδέθηκε με τη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων και περισσότερο της ευλογιάς και θεωρείται ως προστάτης όσων υποφέρουν από τέτοια νοσήματα αλλά και των Νοσοκομείων που περιθάλπουν τέτοιους ασθενείς. Στην παλιά αθηναϊκή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Κεραμεικού απεικονίζεται η Αγία Βαρβάρα ένθρονη έχοντας ως υποπόδιό της την ασθένεια της ευλογιάς με μορφή άσχημης γυναίκας. Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τις γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις.

Αγία Βαρβάρα γιορτή

Ποιούς Προστατεύει η Αγία Βαρβάρα

Ακόμα, η Αγία θεωρείται προστάτιδα των πυροσβεστών, των μεταλλορύχων, των λατόμων, των οικοδόμων, των στρατιωτικών μηχανικών και των ναυτεργατών.
Τιμάται επίσης, ως προστάτιδα των παρθένων, των ετοιμοθανάτων και όσων εργάζονται με κίνδυνο αιφνιδίου και βιαίου θανάτου.

Υπάρχει ακόμη μοναστηριακή παράδοση που επιβάλλει να γίνεται προσευχή με κομποσχοίνι στην Αγία Βαρβάρα για την αποτροπή αιφνιδίου θανάτου.

Αγία Βαρβάρα γιορτή: Ποιά ήταν η Μεγαλομάρτυς

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Βαρβάρα έζησε τον 3ο αιώνα επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας ή στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου. Η παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει ότι έζησε στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη Διόσκουρου.

Ποιό ήταν το μαρτύριο που υπέστη η Αγία Βαρβάρα; Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον πατέρα της.  Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.

Η Βαρβάρα βασανίστηκε και διαπομπεύτηκε γυμνή, για να αποκεφαλιστεί τελικά από το χέρι του πατέρα της. Ο Διόσκουρος για το ανοσιούργημά του αυτό χτυπήθηκε από κεραυνό και έπεσε νεκρός. Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας βρίσκονται σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Ο βίος και τα θαύματα της Αγίας Βαρβάρας

https://www.youtube.com/watch?v=1giVq2z7jC8

Οι γιορτές του Δεκεμβρίου

Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η γιορτή που τιμάμε Αγία Βαρβάρα είναι η πρώτη μιας σειράς τριών συνεχόμενων εορτών. Οι γιορτές ονομάζονται συνοπτικά «Νικολοβάρβαρα» και περιλαμβάνουν τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), του Αγίου Σάββα (5 Δεκεμβρίου) και του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου). Είναι ταυτισμένη με την έλευση δυνατού κρύου και το μαρτυρούν οι παροιμίες: «Η Βαρβάρα σαβανώνει κι ο Άι Σάββας σαβανώνει», «Τα Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει», «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι» και η ποντιακή «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, άε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)».

Η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος της Δράμας, της Αργυρούπολης και του Ρεθύμνου. Είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα από το 1828, και όσων ασχολούνται με τα εκρηκτικά. Σε άλλα κράτη προστατεύει τις μονάδες του Μηχανικού, τους μαθηματικούς, τους ναύτες και τους εργάτες ορυχείων.

Το απολυτίκιο που ψάλλεται όταν έχει γιορτή η Αγία Βαρβάρα

Απολυτίκιο της Αγίας Βαρβάρας:
“Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν
εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε
και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών,
βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις