Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Άγκυρας

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Άγκυρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

04.12.2019 | 17:11

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Την άμεση κοινοποίηση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της οποίας προΐσταται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Τζουζέπ Μπορέλ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος καλεί την Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες «όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους», απαντώντας στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ σε ελληνικά νησιά και Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πλέον πρόσφατα αυτά του Ιουνίου του 2019», σημειώνει ο αξιωματούχος. Ειδική αναφορά γίνεται στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Το διμερές “Μνημόνιο Κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, σχετικά με την θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Περισσότερες διευκρινίσεις απαιτούνται για το περιεχόμενό του. Περιμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει. «Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους.

Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Exit mobile version