Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ο απολογισμός ενός κρίσιμου τετ α τετ
ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ο απολογισμός ενός κρίσιμου τετ α τετ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Ερντογάν με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν επιτρέπει περιθώρια και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες», δήλωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», ωστόσο, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, «να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα». «Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι, εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η πρώτη αντίδραση του “σουλτάνου”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έθεσε κατ’ ιδίαν, για ακόμη μία φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Στις τοποθετήσεις Ερντογάν προστίθενται και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επέμεινε πως η Άγκυρα θα προχωρήσει άμεσα σε νέες γεωτρήσεις και υποθαλάσσιες έρευνες, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Λιβύη.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η «ψυχρή» χειραψία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 95λεπτη συνάντηση ήταν «ανοικτή και με καθαρές θέσεις», με την ελληνική πλευρά να θέτει επιτακτικά στην τουρκική αντιπροσωπεία το θέμα της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, την οποία και χαρακτήρισε «δομικά άκυρη». Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Από την τουρκική πλευρά πααρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο βουλευτής Σμύρνης και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το ραντεβού των δύο ηγετών, αν και ήταν προγραμματισμένο για τις 16:30 ώρα Ελλάδος, τελικώς καθυστέρησε, επειδή είχε αργοπορήσει και η έναρξη του γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως στο γεύμα αυτό συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο κ Μητσοτάκης είχε μια πολύ “κρύα” χειραψία μαζί του. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ», για να απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος: «Το ξέρω».

https://twitter.com/ALPHA_TV/status/1202249094892310528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1202249094892310528&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fpolitiki%2Fstory%2F199521%2Fsynantisi-mitsotaki-erntogan-kategrafisan-oi-diafonies-synexizontai-oi-syzitiseis-gia-ta-moe

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Στάση αναμονής τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν ότι περιμένουν την επίσημη ενημέρωση των κομμάτων από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Άλλωστε, τη σύγκληση του ΕΣΕΠ εμείς την είχαμε ζητήσει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, τόνισε ότι είναι σωστό να συνεδριάσει το ΕΣΕΠ, αλλά δεν φτάνει.

«Με ποιο πλαίσιο πάμε σε αυτές τις συζητήσεις; Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Να μπουν όλα σε ένα χαρτί, να υπάρξει απόφαση των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού. Περιμένω από τον πρωθυπουργό να βάλει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις, που να δηλώνει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιες ζώνες που έχουν οροθετηθεί παρανόμως. Και πως είναι διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις σε όποιους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε τέτοιες ζώνες», πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής χρειάζεται αποφασιστικότητα.

Σιγή… ασυρμάτου στην Τουρκία μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Μητσοτάκης: Μήνυμα στο ΝΑΤΟ για σεβασμό

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις