Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις: SOS από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
PLUS

Ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις: SOS από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις: Το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από πολίτες, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πολλά κρούσματα για περιπτώσεις διαδικτυακών απατών.

Ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις: Άγνωστοι επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από πολίτες, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πολλά κρούσματα για περιπτώσεις διαδικτυακών απατών. Η προσπάθεια απάτης γίνεται με τους εξής τρόπους: Αρχικά, το συχνότερο φαινόμενο είναι η απάτη μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (B.E.C.–Business Email Compromise, CEO Fraud & Man in the middle attacks). Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Έπειτα, παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις (προμηθευτές ή πελάτες) στο εξωτερικό. Μόλις εντοπίσουν μηνύματα που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, παρεμβαίνουν αποστέλλοντας απατηλά μηνύματα, από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με τις πραγματικές. Στη συνέχεια, υποδύονται υπαλλήλους της συνεργαζόμενης επιχείρησης και πείθουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.

Ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις: Οι τρόποι εξαπάτησης ποικίλλουν – Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει και σχετικά με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi & Pyramid Schemes). Στην περίπτωση αυτή οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής τους σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Έτσι, τους ωθούν στην επένδυση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Όταν τα θύματα αιτούνται την ανάληψη ποσού του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις:

Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας. Να διασφαλίζετε ότι οι υπάλληλοί σας είναι ενημερωμένοι και προσεγγίζουν τα αιτήματα για τη διενέργεια πληρωμών με προσοχή. Ακόμη, εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας αιτημάτων διενέργειας πληρωμών που λαμβάνονται μέσω e-mail. Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αποφεύγετε την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την ιεραρχία, την ασφάλεια και τις ακολουθούμενες διαδικασίες της επιχείρησής σας. Περισσότερες πληροφορίες-συμβουλές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/apates-endiamesou-epaggelmation/

Όσον αφορά τις απάτες με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών

Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Επίσης, φροντήστε να αναζητήσετε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν. Μην διστάσετε να αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική. Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις:

Ηλεκτρονική απάτη επιχειρήσεις:  Πού μπορούν να γίνουν καταγγελίες

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Επίσης σχετική ενημέρωση υπάρχει στον ιστότοπο https://cyberalert.gr/feelsafe/

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις