Δένδιας Βρυξέλλες: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ – Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Βρυξέλλες: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ – Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλη Γούσιος

Δένδιας Βρυξέλλες: Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας.

08.12.2019 | 16:06

Δένδιας ΒρυξέλλεςΣτις Βρυξέλλες θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, για το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, αλλά στο περιθώριό του θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας. Ο κ. Δένδιας διοργανώνει τη Δευτέρα άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο προσκάλεσε και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ασκούντα χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι. Η πρωτοβουλία αυτή, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και τις προτάσεις της Γαλλίας. Περισσότεροι από 20 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο άτυπο πρωινό εργασίας του Νίκου Δένδια, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της ΕΥΕΔ, Χέλγκα Σμίτ. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Exit mobile version