Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γεωτρύπανο Κρήτη: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, ο Ακάρ μιλά για “μοιρασιά” στο Αιγαίο
ΚΑΙ Ο ΑΚΑΡ ΤΟ "ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ"

Γεωτρύπανο Κρήτη: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, ο Ακάρ μιλά για “μοιρασιά” στο Αιγαίο

Γεωτρύπανο Κρήτη: Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτηρίζει ένδειξη αδυναμίας χαρακτήρισε την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Γεωτρύπανο Κρήτη: Παράλληλα με τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει στην Κρήτη ερευνητικό σκάφος και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Όπως αναφέρει το philenews.com, επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και η κατάθεσή της στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κινηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου και στην περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε αναμένεται να αλλάξει τη στάση της σε μία σειρά πολιτικών ζητημάτων. Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί. «Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις “εκκρεμότητες”, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου», εκτιμά το δημοσίευμα.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται επίσης -σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου- από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.

«Αντισυνταγματική η συμφωνία» δηλώνει η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί αντισυνταγματική τη συμφωνία με την Τουρκία που υπέγραψε η δυτική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα, με σκοπό να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Κατά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, η Τουρκία επιχειρεί να μονοπωλήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρ’ όλα η Τουρκία, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη απέστειλε στο καθεστώς της Τρίπολης πυραύλους και drones για στρατιωτική χρήση. «Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το καθεστώς της Τρίπολης πως σε περίπτωση που δεν θα υπέγραφε το κείμενο συνεργασίας, τότε θα διακοπτόταν κάθε βοήθεια από την Τουρκία, εννοώντας οικονομική και στρατιωτική», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η απάντηση στην Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί κίνηση που θα συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, βήμα μη αναστρέψιμο που ως ενδεχόμενο δυσαρεστεί την Τουρκία, καθώς θα συνιστά ένα τετελεσμένο από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς. Ξένος διπλωμάτης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την τουρκική πολιτική, εξέφρασε την πεποίθηση πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν ένα όπλο στα χέρια τους, το οποίο θα ενοχλήσει την Άγκυρα, θα της ανατρέψει σχεδιασμούς και εξέφρασε απορία γιατί δεν προχωρεί τούτο.

«Επί της ουσίας, η Λευκωσία είναι έτοιμη εδώ και χρόνια και είναι η Αθήνα που δεν θέλει καν να συζητείται γιατί φοβάται την τουρκική αντίδραση», εκτιμά ο Φιλελεύθερος Κύπρου. Σημειώνεται συναφώς πως η κυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί με συντεταγμένες και χάρτες και αναμένει το πράσινο φως από την άλλη πλευρά. Παλαιότερα, κυπριακή αποστολή σε τεχνοκρατικό επίπεδο είχε μεταβεί στην Αθήνα για να εξηγήσει τη θέση της Λευκωσίας επί του θέματος, ωστόσο διαπιστώθηκε απροθυμία από ελλαδικής πλευράς για συζήτηση σε βάθος.  «Σήμερα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί μια σημαντική επιλογή για τις δύο χώρες», τονίζει το δημοσίευμα.

Ακάρ: «Eνδειξη αδυναμίας» από την Ελλάδα η απέλαση του Λίβυου πρέσβη

Ένδειξη αδυναμίας χαρακτήρισε ο Χουλουσί Ακάρ την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγο αφότου ζήτησε «δίκαιη κατανομή» κάθε πλούτου στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή υπεγράφη για να υπερασπσιτεί τα δικαιώματα δύο κυρίαρχων κρατών και δεν στρέφεται κατά των γειτονικών κρατών. Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και υπέδειξε «ηρεμία, υπομονή και λογική και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ υποστήριξε ακόμη ότι «τα νότια σύνορα της Τουρκίας και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ» κι ότι η προστασία της μεθορίου αυτής αποβαίνει υπέρ της ασφάλειας και του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. «Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο κι έχει μεγαλύτερη σημασία με την Τουρκία», είπε τονίζοντας ότι η συμμαχία της Άγκυρας με τους Σύρους αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού αποβλέπει στην «εξουδετέρωση τρομοκρατών» και στη διάσωση εδαφών στη βόρεια Συρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις