Ελληνοτουρκικά: ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δέχθηκαν διαβήματα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά, ενώ η χρονική συγκυρία ευνόησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ελληνοτουρκικά: Ψυχραιμία και μεθοδικότητα αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Από την πρώτη στιγμή της έναρξης των προσπαθειών της γειτονικής χώρας να συνάψει μια συμφωνία με την Λιβύη για την ανακήρυξη ΑΟΖ παρακάμπτοντας ουσιαστικά τόσο το Καστελόριζο, όσο και την Κρήτη, η ελληνική διπλωματία προχώρησε ταχύτατα στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ζητήματος. ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δέχθηκαν διαβήματα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά, ενώ η χρονική συγκυρία ευνόησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί υπήρξε η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ οπότε είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα σε κορυφαίο επίπεδο.
Όπερ και εγένετο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τα ζητήματα τόσο στην ομιλία του στην συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα αποτελέσματα της συνάντησης εκτιμήθηκαν ως θετικά κυρίως από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο με ανοιχτά χαρτιά και αμέσως μετά δήλωσε ότι αν υπάρξει «καλή διάθεση» και από τις δύο πλευρές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να περιορίσει στον μεγαλύτερο βαθμό που θα μπορούσε την ανεξέλεγκτη τουρκική προκλητικότητα που πηγάζει από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Ελληνοτουρκικά: Τα θέματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν
Πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αυτή η άκυρη συμφωνία με την Λιβύη αφού αντίκειται σε κάθε παράγραφο του διεθνούς δικαίου αλλά και των διεθνών συμφωνιών πάνω στις οποίες κινείται η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες στις όποιες αξιώσεις εγείρουν κατά καιρούς οι γείτονές μας. Η συμφωνία που έσπευσε να κυρώσει στο κοινοβούλιό της η τουρκική πλευρά πρέπει να κυρωθεί και από το κοινοβούλιο της Λιβύης γεγονός που όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες είναι πολύ δύσκολο να γίνει από μια κυβέρνηση που δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση στην Αφρικανική χώρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά μέσω αυτής της συμφωνίας είναι το ενδεχόμενο οι Τούρκοι –εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την συμφωνία – να επιχειρήσουν να μετακινήσουν πλοία τους νοτίως της Κρήτης με την δικαιολογία ότι θα συμμετάσχουν σε ερευνητικές ενέργειες κατόπιν πρόσκλησης της Λιβύης και εντός των θαλασσίων ορίων που προβλέπει αυτή η παράνομη συμφωνία.
Η ελληνική στρατηγική
Η Ελλάδα αναπτύσσει μια στρατηγική σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς αυτό θα συνιστά κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να καταδικαστεί από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά ξεχωριστά κράτη και συμμαχίες η τουρκική προκλητικότητα. Για τον λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μια σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες.Στο πλευρό της χώρας μας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Γαλλία που αποτελεί ισχυρό παίκτη τόσο στην Μεσόγειο όσο και εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την συμμαχία να εξεταστεί η στάση της Τουρκίας τόσο στην αγορά οπλικών συστημάτων όσο και στην προκλητική στάση που τηρεί στην Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο.
Τα κλαμπ των ισχυρών
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε επίπεδο συμμαχίας ΝΑΤΟ η χώρα μας και η Γαλλία συγκαταλέγονται στο «κλαμπ των ισχυρών», αφού καταβάλουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι ο απώτερος στόχος των Τούρκων μετά και τις τελευταίες τους ενέργειες είναι η άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά «να καθίσει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων για πιθανή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αλλά και των σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων που υπάρχουν τόσο εντός της ελληνικής όσο και της Κυπριακής ΑΟΖ.Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται σε καμία περίπτωση από την ελληνική διπλωματία και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά και οι Τούρκοι.
Κυπριακό και μεταναστευτικό
Τα επόμενα δύο ζητήματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν το Κυπριακό και το μεταναστευτικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα οριστικής επίλυσης του Κυπριακού ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο μεταναστευτικό. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τον ρυθμό των ροών μεταναστών από την Τουρκία προς την χώρα μας, τις συνεχιζόμενες απειλές Ερντογάν προς την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα αλλά και την διαχρονική άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα αποτελεί το νότιο σύνορο της Ευρώπης και επομένως απέναντί του δεν θα βρει μόνο την χώρα μας αλλά και τους Ευρωπαίους ενώ σαφές έγινε και το γεγονός ότι η χώρα μας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την φύλαξη των συνόρων της.
Εθνική συνεννόηση
Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα έχει αποτελέσματα που θα φανούν στο εγγύς μέλλον. Εδώ λοιπόν οφείλει να σταθεί στο ύψος του και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και το συμφέρον της χώρας προτάσσει εθνική συνεννόηση. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής οφείλουν στον ελληνικό λαό να χαράξουν από κοινού την «εθνική στρατηγική» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλιώς τα επακόλουθα μπορεί να είναι δυσάρεστα για όλους μας…