Φύλακας Μουσείου νεκρός: Ένα τραγικό γεγονός συνέβη λίγο μετά τις 7.30 το πρωί το περασμένο Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, όταν αρχαιοφύλακας που έβγαινε σε σύνταξη σε δύο εβδομάδες υπέστη έμφραγμα και πέθανε μόνος και αβοήθητος αφού εντοπίστηκε μια ώρα μετά. Στις 7.30 το πρωί ακριβώς, οπότε και αρχίζει η βάρδιά του, έφτασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας ο 67χρονος αρχαιοφύλακας και πήρε τη θέση του στο φυλάκιο του μουσείου όπως έκανε εδώ και χρόνια. Μια διαδικασία που σε δύο εβδομάδες θα άλλαζε οριστικά, αφού έβγαινε σε σύνταξη. Ο άτυχος άνδρας όμως υπέστη έμφραγμα και αν και το νοσοκομείο Χαλκίδας βρίσκεται πολύ κοντά, απεβίωσε αφού δεν υπήρχε κανένας σε όλο τον Μουσείο για να ενημερώσει το ΕΚΑΒ.
Δεν υπήρχε καν πρόβλεψη για ένα μπουτόν συναγερμού, όπως καταγγέλλει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεων Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κύριος Μαυρικόπουλος. Ο άτυχος αρχαιοφύλακας έπιασε κανονικά βάρδια στις 7.30 και γύρω στις 8.30 έφτασαν οι επόμενοι υπάλληλοι αφού το μουσείο ανοίγει στις 9 και τον εντόπισαν. Ηταν ήδη νεκρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν δύο ακόμα περιπτώσεις εμφραγμάτων στο ίδιο μουσείο και είχαν διασωθεί από την έγκαιρη παρέμβαση των εργαζόμενων. Η ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει διευθυντές μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ότι δεν μεριμνούν για τις ελλείψεις σε προσωπικό και για την ασφάλεια των εργαζομένων και δεν αποκλείει να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του αρχαιοφύλακα. Σήμερα το μεσημέρι η ΠΕΥΦΑ ενημέρωσε για το γεγονός την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας να λάβει σχετικά μέτρα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΕΥΦΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Έχουμε καταγγείλει την προσπάθεια Διευθυντών να λειτουργούν Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους χωρίς την αναγκαία και απαραίτητη κάλυψη σε προσωπικό, μόνο και μόνο για να παρουσιάζουν κανονική λειτουργία ή ακόμα χειρότερα ικανοποιώντας αιτήματα τοπικών παραγόντων, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των εκθεμάτων. Οι συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι προστατεύουν τα αρχαία από κάθε κίνδυνο, δεν ενδιαφέρουν σχεδόν καθόλου τους Διευθυντές-Αρχαιολόγους, παρά τα πάμπολλα περιστατικά κλοπών, βανδαλισμών και επιθέσεων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ή δε μπορούν ή δε θέλουν να φροντίζουν και να μεριμνούν για την ασφάλεια, όχι μόνο των αρχαιοφυλάκων αλλά όλων των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο ενδιαφέρον που έχουν είναι η προσωπική προβολή και οι δημόσιες σχέσεις. Θέλουμε να τους πούμε ότι η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή δεν διδάσκεται πουθενά και δεν αποκτάται με μεταπτυχιακούς τίτλους.
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να απαιτήσει από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων την καταγραφή αυτών των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων που λειτουργούν με ελάχιστο ή καθόλου προσωπικό και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την στελέχωσή τους. Παράλληλα, να προχωρήσει με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τόσο την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όσο και την ασφάλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτονόητη είναι και η άμεση ένορκη διοικητική εξέταση για την διερεύνηση του τραγικού αυτού συμβάντος. Η ΠΕΥΦΑ θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν. Επιτέλους, η ανικανότητα, η αναισθησία, ο ωχαδερφισμός και η αδιαφορία απέναντι στους εργαζομένους κάθε ειδικότητας πρέπει να λάβει τέλος»