Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού 2019 ψήφιση: Έκτακτες αλλαγές φέρνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού 2019 ψήφιση: Έκτακτες αλλαγές φέρνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού 2019 ψήφιση: Νέες βελτιώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική της σχεδόν ομόφωνης έγκρισης του νομοσχεδίου, φέρνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού 2019 ψήφισηΣε περαιτέρω βελτιώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική της σχεδόν ομόφωνης έγκρισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός θα μειώσει τον προβλεπόμενο χρόνο ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων στα 8 έτη από τα 10 που προβλέπει το σχέδιο νόμου προσεγγίζοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά πιο τακτικές ανανεώσεις.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εξηγούν ότι η επίμαχη ρύθμιση είναι σχεδόν τυπική καθώς ούτως η άλλως οι αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους είναι μια «διαρκής και ζωντανή διαδικασία» που ενεργοποιείται από τους ίδιους τους εκλογείς οι οποίοι ενημερώνουν το σύστημα. Εκτός αυτού, ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να ανακοινώσει και μια επιμέρους διαφορά που αφορά για την διακομματική επιτροπή που θα εξετάζει την εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό αλλά και την εξέταση των αιτήσεων που θα καταθέτουν οι εκλογείς του εξωτερικού ορίζοντας ως εισηγητή της διαδικασίας των ενστάσεων τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα. Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής είχε δηλώσει, επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ, πως περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο καταγωγής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις