Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Ενώ στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης που έχει χαρακτηρίσει άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι προσδοκίες πολλές και ο στόχος είναι μια ξεκάθαρη καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα επιθυμεί να αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές, αναλύοντας διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα απέναντι σε μια συμφωνία που παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από διπλωματικά κανάλια, τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.
Ο Πρωθυπουργός θα κάνει παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας, σε πρώτη φάση, έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την διεθνοποίηση του ζητήματος, την οικοδόμηση συμμαχιών και την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.
Τα μηνύματα που έχει εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση είναι θετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης όπου συζητήθηκε σε πρώτη φάση το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Αναμένεται στο σχέδιο αυτό να συμπεριλήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Στήριξη από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα
Το κλίμα αποτυπώνει και η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στην χώρα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης». Ισχυρή στήριξη για τις ελληνικές θέσεις καταγράφεται και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.
Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνήλθε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Excellent meeting with @PrimeMinisterGR to discuss his Jan. 7 trip to meet with @POTUS, a clear signal of Greece’s growing importance in Washington as a pillar of stability in this critical and complicated region and our commitment to supporting Greece’s full economic recovery. pic.twitter.com/9QwF74mP38
— George J. Tsunis (@USAmbassadorGR) December 10, 2019
Στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ρητή αναφορά ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, συμπεριλήφθη στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη σε Ελλάδα & Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. #GAC pic.twitter.com/KUQXPMVtDs— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) December 10, 2019
Οι ελληνικές επιστολές στον ΟΗΕ
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς την χώρα που προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σ’ αυτές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή. Στην επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται –λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας– να μην πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του διεθνούς οργανισμού.
Η Ιταλία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη που έχει τη σημασία της δεδομένου ότι η Ιταλία ήταν μια από τις χώρες που στήριξαν την Ελλάδα στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας, η εφημερίδα La Repubblica δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν. «Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης
Σήμερα, θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.
Έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση της επιστολής του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην οποία εξηγεί γιατί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη καθώς ο κ. Γκουάιντερ αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας αλλά και τη νομιμότητα της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη οντότητα, καταγγέλλει ότι στόχος του μνημονίου είναι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα» και αναφέρει ότι το μνημόνιο «δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Η παρουσία του Λίβυου πολιτικού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.