Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κάπνισμα και παιδιά: Προβλήματα συμπεριφοράς δείχνει νέα έρευνα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάπνισμα και παιδιά: Προβλήματα συμπεριφοράς δείχνει νέα έρευνα

Κάπνισμα και παιδιά: Τα παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κάπνισμα και παιδιά: Το κάπνισμα κοντά σε παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για την συμπεριφορά τους. Η έρευνα έγινε από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λάιζα Γκάτσκε-Κοπ. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και ψυχιατρικής «Journal of Child Psychology and Psychiatry». Οι ερευνητές μελέτησαν 1.096 παιδιά. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση νικοτίνης στην οποία τα παιδιά είχαν εκτεθεί τόσο πιο αισθητή ήταν η εκδήλωση υπερκινητικότητας και συμπεριφορικών προβλημάτων. Η έρευνα έγινε με βάση ανάλυση δειγμάτων από το σάλιο τους.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμφωνεί με ευρήματα από μελέτες σε ζώα. Στις μελέτες αυτές η νικοτίνη φαίνεται να επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Έχει δοθεί πολλή έμφαση στους κινδύνους που έχει το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη και κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής τους», δήλωσε η Γκάστσκε-Κοπ. Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στους κινδύνους που ελλοχεύει το παθητικό κάπνισμα. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται πως πάνω από 5.000 παιδιά προσβάλλονται από άσθμα επειδή καπνίζουν οι γονείς τους. Επίσης, κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο νοσηλεύονται πάνω από 17.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, εξαιτίας ασθενειών που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

κάπνισμα και παιδιά

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις