Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ετεοκλής: Ποιός είναι – Γιατί ονομάστηκε έτσι η κακοκαιρία εξπρές
ΕΛΛΑΔΑ

Ετεοκλής: Ποιός είναι – Γιατί ονομάστηκε έτσι η κακοκαιρία εξπρές

Ετεοκλής: Ποιος ήταν ο «Ετεοκλής», που οι μετεωρολόγοι έδωσαν το όνομά του στο νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ετεοκλής: «Ετεοκλή» έχουν ονομάσει, αυτή τη φορά, οι μετεωρολόγοι το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ακολουθεί με ένα μόνο 24ωρο διαφορά, την «Διδώ». Ποιος ήταν όμως σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ετεοκλής; Καρπός της αιμομεικτικής σχέσης του Οιδίποδα και της Ιοκάστης ήταν ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης. Τα δύο αδέλφια δεν μπορούσαν παρά να έχουν κακή τύχη λόγω της κατάρας που βάραινε το γένος των Λαβδακιδών. Ακόμη, τους βάραινε η κατάρα του πατέρα τους να μην χαρούν την εξουσία και τα αγαθά τους, επειδή δεν του στάθηκαν στη δυστυχία του. Στην αρχή την εξουσία της Θήβας τη πήρε ο θείος τους Κρέοντας, επειδή ήταν ανήλικοι, στη συνέχεια όμως θέλησαν να την αναλάβουν αυτοί.

Ο Ετεοκλής ήταν γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, πατέρας του Λαοδάμαντα. Όταν ο Οιδίποδας παραιτήθηκε από τον θρόνο της Θήβας, παρέδωσε την πόλη στους δύο γιους του, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να παίρνουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο. Μετά τον πρώτο χρόνο, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει τον θρόνο και ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη των Θηβών με τους συμμάχους του (Επτά επί Θήβας). Και τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν στη μάχη.

ετεοκλής

Ετεοκλής: Με τον αδερφό του Πολυνείκη σκοτώθηκαν στη μάχη

Η μάχη Ετεοκλή και Πολυνείκη είναι μία από τις κορυφαίες τραγωδίες του Αισχύλου, «Επτά επί Θήβας». Οι δύο γιοι του Οιδίποδα, μετά την απόφαση του Ετεοκλή να μην τηρήσει την υπόσχεσή του και να μην παραδώσει το θρόνο στον αδερφό του, προκάλεσε εμφύλιο στη Θήβα. Ο Πολυνείκης συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους, Άδραστο, και επιτέθηκε εναντίον της Θήβας. Λίγο πριν από τη μάχη οι επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. Τα δύο αδέρφια Ετεοκλής και Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. Η μάχη ήταν καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

Ο Κρέοντας, που παρέλαβε τη βασιλεία των Θηβαίων, πέταξε άταφους τους νεκρούς των Αργείων και αφού έβγαλε διακήρυξη κανένας να μην τους θάψει, τοποθέτησε φρουρά. Η Αντιγόνη όμως, μία από τις κόρες του Οιδίποδα, έκλεψε το σώμα του Πολυνείκη και το έθαψε κρυφά, αλλά την έπιασε ο ίδιος ο Κρέοντας και την έθαψε ζωντανή.

Ετεοκλής: Αναπαράσταση της μονομαχίας που ενεπλάκησαν ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης απο την Επίδαυρο

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις