Ασφάλεια: Κερδισμένη η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφάλεια: Κερδισμένη η κυβέρνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Ασφάλεια: Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα της ασφάλειας που είχε η ίδια βάλει με τον εαυτό της, την αντιπολίτευση, τους πολίτες και τις συλλογικότητες

19.12.2019 | 21:56

Ασφάλεια: Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα της ασφάλειας που είχε η ίδια βάλει με τον εαυτό της, την αντιπολίτευση, τους πολίτες, τις συλλογικότητες και όλους όσοι περίμεναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου να υπάρξουν εκτεταμένα επεισόδια, σε βαθμό μάλιστα που η αστυνομία δεν θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού ούτε επεισόδια υπήρξαν, ούτε αυτοκίνητα κάηκαν, ούτε μαγαζιά και περιουσίες πολιτών καταστράφηκαν. Η ΕΛΑΣ, με ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε και στις δύο επετείους, απέτρεψε τους λεγόμενους «γνωστούς αγνώστους» να εκμεταλλευτούν τις πορείες και τις διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών και να δημιουργήσουν έκτροπα σαν κι αυτά που όλοι βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια στα Εξάρχεια και στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ο «τρόπος» με τον οποίο έδρασε η Ελληνική Αστυνομία. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο, όπου γίνονται βίαιες προσαγωγές υπόπτων, και μάλιστα μια φωτογραφία, που απεικονίζει άνδρες των ΜΑΤ να αφαιρούν τα ρούχα από ένα νεαρό συλληφθέντα, οδηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, με στόχο να καταδείξει ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί βία, ακόμη και όταν αυτή δεν χρειάζεται, αλλά και για να κατηγορήσει προσωπικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι παρέχει «πολιτική κάλυψη» σε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από τους αστυνομικούς.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Τζανακόπουλος: «Όργιο καταστολής»

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, όπως ο κ. Τζανακόπουλος, συνέδεσαν αυτήν την συμπεριφορά της κυβέρνησης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και των αστυνομικών, με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά και την προσπάθεια για συναίνεση που καταβάλλει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική του κλίματος αυτού είναι η σχετική δήλωση του κ. Τζανακόπουλου στο κοινοβούλιο, όπου έκανε λόγο για «πραγματικό όργιο καταστολής» και «βασανιστήρια από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η στρατηγική της ακραίας καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για πολιτική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης προκλητικότητας από την πλευρά των Τούρκων. Είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορούν με αυτά τα φαινόμενα βασανισμού να υπάρξουν στοιχειώδεις όροι συνεννόησης σε μια περίοδο όπου είναι αναγκαίο να υπάρξουν αυτοί οι όροι λόγω κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα. Τορπιλίζεται, κύριοι της κυβέρνησης, το πολιτικό κλίμα και είστε δύο φορές υπεύθυνοι».

Η απάντηση Βορίδη

Άμεση απάντηση εντός του κοινοβουλίου έδωσε στον κ. Τζανακόπουλο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατέδειξε ότι η έλλειψη αντιπολιτευτικού αφηγήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον οδηγήσει στην συσχέτιση ακόμη και διαφορετικών μεταξύ τους θεμάτων: «Είστε σοβαροί; Τι είναι αυτά που λέτε; Είναι δυνατόν να υπάρχει κοινοβουλευτικό κόμμα που υποστηρίζει αυτά τα πράγματα επειδή υπήρξαν – αν υπήρχαν έκνομα περιστατικά; Εσείς λέτε ότι γι’ αυτά τα περιστατικά δεν προσέρχεστε στον διάλογο για να οικοδομηθεί στρατηγική ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Είστε για μια ακόμα φορά αποκαλυπτικός για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι περίμεναν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκει αφορμή από τα ζητήματα της ενδεχόμενης άσκησης βίας από αστυνομικούς για να μην συμμετέχει σε μια «εθνική προσπάθεια» αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Και μάλιστα την ίδια ώρα που στον δημόσιο διάλογο έχει τεθεί το ενδεχόμενο της σύγκλησης ακόμη και του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ακριβώς με αυτόν το σκοπό.

Ασφάλεια: Το επιχειρησιακό και το πολιτικό σκέλος

Αναφορικά τώρα με τα περιστατικά βίας και το λεγόμενο δόγμα «νόμου και τάξης», για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, τα κυβερνητικά στελέχη απαντούν σε δύο επίπεδα. Το αμιγώς επιχειρησιακό σκέλος και το πολιτικό. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, όπως τονίζουν στην Alpha freepress κυβερνητικές πηγές, η ΕΛΑΣ ελέγχεται σε τρία ξεχωριστά επίπεδα, το δικαστικό, των εσωτερικών υποθέσεων και τον συνήγορο του Πολίτη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση και βρίσκεται απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Επομένως, καταλήγουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι ενέργειες αυτές είναι στο στάδιο της διερεύνησης και έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα, ουδείς μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια, εκτός αν επιθυμεί να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά ή αντιπολιτευτικά επικοινωνιακά συμφέροντα.

Δύο ερωτήματα

Επί της ουσίας, τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτήν την περίπτωση είναι δύο. Το πρώτο είναι αν όντως ασκήθηκε «αχρείαστη βία» από τους αστυνομικούς στην διάρκεια των δύο επετειακών πορειών. Αυτό μένει και με πολιτική εντολή να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες, εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε επικοινωνιακές κορώνες και πολιτικές κόντρες, όταν στην γειτονιά μας οι ισορροπίες (λόγω Τουρκίας) γίνονται μέρα με την μέρα πιο εύθραυστες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Exit mobile version