Δομές παιδικής προστασίας: Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να οργανώσει ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα ώστε κάθε παιδί να αποκτήσει μια οικογένεια.
Δομές παιδικής προστασίας: Νέο πλαίσιο λειτουργίας όλων των δομών παιδικής προστασίας, λειτουργία και έλεγχος του ηλεκτρονικού μητρώου αναδοχής και υιοθεσίας, φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, οργανικών θέσεων εισαγγελέων ανηλίκων, προσαύξηση της οικονομικής ενίσχυσης σε ανάδοχους γονείς κατά 25% από το νέο έτος, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σήμερα «περίπου 1.500» παιδιά διαμένουν σε 102 δομές προστασίας, ενώ υπάρχουν 1.590 ενεργές αιτήσεις για αναδοχή ή υιοθεσία. Δέσμευση της Κυβέρνησης -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- είναι να οργανώσει ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα ώστε κάθε παιδί να αποκτήσει μια οικογένεια.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να υιοθετήσουν ή να φιλοξενήσουν παιδιά να το κάνουν γρήγορα, βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του παιδιού. Αυτό θα γίνει με ενεργοποίηση των νόμων, θέσπιση προδιαγραφών και νέες πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο σύγχρονο και στιβαρό. Κυρίως, όμως, ενημερώνοντας και βοηθώντας τους πολίτες να γίνουν θετοί και ανάδοχοι γονείς. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι θεσμικώς δυνατό για να μειωθούν οι μέρες αναμονής και αβεβαιότητας των υποψηφίων χωρίς παιδιά και των παιδιών χωρίς οικογένεια.
Δομές παιδικής προστασίας: Τι αλλάζει μέσα στο 2020
- Θεσπίζεται ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας, δημόσιων και ιδιωτικών ως την πρώτη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης στην Πρόνοια.
- Λειτουργία και έλεγχος του ηλεκτρονικού μητρώου αναδοχής και υιοθεσίας.
- Εξετάζετε η δυνατότητα έφηβοι να μπορούν να διαμένουν σε στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης αντί για ιδρύματα.
- Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για την αναδοχή κατά 25%
- Θα υπάρξει φροντίδα να μπορούν να υιοθετηθούν και στο εξωτερικό.
- Τέλος στηρίζονται οι γονείς από την Ελλάδα να υιοθετήσουν παιδιά από το εξωτερικό.
- Φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, οργανικών θέσεων εισαγγελέων ανηλίκων
- Ειδικά μέτρα για παιδιά ΑμεΑ και εφήβους που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας
Ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα
Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργήθηκε θέση Εθνικής Συντονίστριας για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν σε άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, δοκιμάζοντας τα όρια της ευαισθησίας και της νομιμότητας. Απόφαση της κυβέρνησης είναι:
- Να θεσπιστούν οργανικές θέσεις Εισαγγελέων Ανηλίκων σε νησιά και άλλα σημεία αυξημένων ροών με εποπτεία Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η διαδικασία, να υπάρχει έλεγχος, αλλά και υποστήριξη των Εισαγγελέων Ανηλίκων στα νησιά που εμπλέκονται στο ζήτημα.
- Να θέσει σε νέες βάσεις τον θεσμό της Επιτροπείας, αλλά και της ταχύτερης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τα ασυνόδευτα παιδιά. Έτσι μόνο θα σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να μένουν επί μήνες στα νησιά σε ακατάλληλες δομές ανήλικα παιδιά.
- Να αντιμετωπίσει δραστικά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των ασυνόδευτων ανηλίκων
- Να επεκταθεί το σύστημα EURODAC με σκοπό να γίνεται γρηγορότερος έλεγχος των συγγενών του παιδιού, καθώς και να ολοκληρώνεται συντομότερα η διαδικασία επανένωσης ώστε να μην παραμένουν στη χώρα μας ασυνόδευτοι ανήλικοι ενώ έχουν συγγενείς σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.