Λιβύη Τουρκία συμφωνία: Τις οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη αποκαλύπτει σειρά εγγράφων που έδωσε στην δημοσιότητα η λιβυκή αντιπολίτευση. Πρόκειται για οκτώ έγγραφα που φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης, με ημερομηνίες που ξεκινούν από τις 13 Μαΐου έως τις 3 Νοεμβρίου. Σε αυτά καταγράφεται ροή τεράστιων χρηματικών ποσών στην Τουρκία, που εάν αθροιστούν, ανέρχονται σε 570 εκατ. ευρώ.
Οι πληρωμές καταλήγουν στην εταιρεία SSTEK, δηλαδή την Τουρκική Εταιρεία Κυβερνοασφάλειας – εταιρεία παραγωγής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με την ταυτότητά της. Η SSTEK υπάγεται στη Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας που υπάγεται στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή απευθείας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Λιβύη: Ρελάνς για διεθνή στήριξη μετά τη θύελλα που ξεσήκωσε η συμφωνία με Τουρκία
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται στη Λιβύη από τον ΟΗΕ, ζήτησε από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη, μια επίθεση πάντως που επέτεινε η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας.
Νωρίτερα, η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη. Όμως η θύελλα που ξεσήκωσε αυτή η κίνηση -όπως για παράδειγμα η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Ιταλίας, αλλά και της Ρωσίας– οδήγησε σε αναδίπλωση και αλλαγή τακτικής.
Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ στη Λιβύη, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση. Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα στη Λιβύη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα». Η επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ο στρατάρχης Χάφταρ έδωσε στις οργανώσεις αυτές «την κατάλληλη ευκαιρία και το κλίμα προκειμένου να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου οι δραστηριότητές τους αυξήθηκαν», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕ.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας για τον εμφύλιο στην Λιβύη
https://www.youtube.com/watch?v=cloOmmdn9_g
ΟΗΕ: Μια πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση
Στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμιξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».
Η Τουρκία υποστηρίζει ήδη την ΚΕΕ στον πόλεμό της κατά των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, ισχυρού άνδρα στην ανατολική Λιβύη, παρέχοντάς του κυρίως τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone). Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις υπέρ του Χάφταρ υποστηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Ρωσία και η Γαλλία κατηγορούνται επίσης ότι υποστηρίζουν τον στρατάρχη, τουλάχιστον στο διπλωματικό μέτωπο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 284 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 363 μεταξύ των αμάχων, αφότου ξεκίνησε στις 4 Απριλίου η ένοπλη σύρραξη που οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον 140.000 Λίβυων.
Ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας
Πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανέφεραν ότι η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία, με τη Μόσχα να σημειώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών «εγείρει πολλά ερωτήματα».
Η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση εδώ και μήνες από τις αντίπαλες δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θα χτυπήσει τουρκικά στρατεύματα αν επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λιβύη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα και για το θέμα της Λιβύης και αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές του 2020.
Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα για ενδεχόμενες κυρώσεις για τους S-400
Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα σε περίπτωση που επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών S-400 και έναν αγωγό φυσικού αερίου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί.
«Τώρα λένε “θα επιβάλουμε κυρώσεις για τον Turkstream”», είπε. «Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους. Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.