Δένδιας Λιβύη: Ο κ. Δένδιας παραδέχεται πως η Τουρκία επιτάχυνε την υπογραφή του Μνημονίου με την Λιβύη, καθώς ανησυχεί στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ - Σάρατζ.
Δένδιας Λιβύη: Μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Ελλάδα «δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καταλογίζοντας στην τουρκική πλευρά «βεβιασμένες κινήσεις» ως προς τη συμφωνία που συνήψε με την Λιβύη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News», ο κ. Δένδιας παραδέχεται πως η Τουρκία επιτάχυνε την υπογραφή του Μνημονίου με την Λιβύη, καθώς ανησυχεί στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ – Σάρατζ.
«Η ανησυχία της Τουρκίας να προλάβει καταστάσεις που κρίνει ότι πιθανόν να μην τη συμφέρουν είναι προφανής γεγονός που καταδεικνύουν και οι πρόσφατες βεβιασμένες κινήσεις της. Σε κάθε περίπτωση, εμείς με σοβαρότητα και ψυχραιμία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο και κάθε πιθανή της κίνηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε.
Δένδιας Τουρκία: Για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου»
«Η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας “θερμό” επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει. Το αξιόμαχο και η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, άλλωστε, εξασφαλίζουν την αποτροπή οιασδήποτε επιβουλής. Όμως, αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι. Οι σύμμαχοι και οι φίλοι μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εκτός αυτής θα είναι στο πλευρό μας γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και, όπως φάνηκε και από τη διπλωματική μας εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Δένδιας Λιβύη: Για τις πωλήσεις όπλων στην Λιβύη
«Ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε, σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών, την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης που είχε επιβληθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων “εθνικών συμφερόντων” της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της». Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΟΗΕ απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε πως ο γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, «άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας και μου γνώρισε ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να έχει και τη δική τους αρμόδια αντίληψη επί του θέματος».
Τσαβούσογλου Χάγη: Για το σενάριο προσφυγής στην Χάγη
«Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Δένδιας Τουρκία: Για την ελληνική ΑΟΖ
«Η χώρα μας έχει, ήδη από το 2011, προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές μας χώρες προκειμένου να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιές μας ζώνες με συναίνεση και με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα επιδιώξει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τα γειτονικά μας κράτη και, φυσικά, δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα νόμιμα, εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, δικαιώματα της», τόνισε.
Μητσοτάκης Τραμπ: Για τη μεγάλη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου
«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναμένεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ελλάδα και ΗΠΑ έχουμε τον ίδιο στρατηγικό στόχο, που είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη στάση των ΗΠΑ έναντι των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την Τρίπολη.
Επιπλέον, αμφότερες οι πλευρές επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας έχοντας ως οδικό χάρτη τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο έχουν εισέλθει οι χώρες μας από τον Δεκέμβριο του 2018. Προσδοκία μας, λοιπόν, είναι η περαιτέρω πρόοδος στους τομείς που περιλαμβάνονται στις θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου. Από εκεί και πέρα, θεωρώ δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.