Κοινωνικό μέρισμα νέοι δικαιούχοι: Η πληρωμή και τα λάθη που “κόβουν” την αίτηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα νέοι δικαιούχοι: Η πληρωμή και τα λάθη που “κόβουν” την αίτηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κοινωνικό μέρισμα νέοι δικαιούχοι: Ποιες διορθωτικές κινήσεις έκανε το υπουργείο Οικονομικών.

23.12.2019 | 08:40

Κοινωνικό μέρισμα νέοι δικαιούχοι: Στα 215 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τελικά το κονδύλι για το φετινό κοινωνικό μέρισμα μετά τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, αίροντας αδικίες και αντιμετωπίζοντας προβλήματα που είχαν εντοπιστεί. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά 40 εκατ. ευρώ τους αρχικούς υπολογισμούς και θα καλυφθεί από την υπέρβαση στα κρατικά έσοδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση αναμένεται να φθάσει τις 300.000, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 250.000. Ήδη μέχρι χθες το απόγευμα οι αιτήσεις που είχαν εγκριθεί στην ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr ανέρχονταν σε 241.068.

Ως το απόγευμα της Κυριακής είχαν εγκριθεί πάνω από 240 χιλιάδες αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr και οι νέοι υπολογισμοί, που έχουν κάνει στο ΓΛΚ, δείχνουν ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν στις 300 χιλιάδες. Έτσι, το κονδύλι, που είχε ξεκινήσει από 150 εκατ. Ευρώ, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 210- 215 εκατ. Ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα: Παρεμβάσεις σε δύο κατηγορίες

Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ήρθε ως αποτέλεσμα των διορθωτικών παρεμβάσεων, που έγιναν αμέσως μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη “βροχή” ενστάσεων- ερωτημάτων για τις απορριπτικές απαντήσεις του συστήματος. Στην πράξη αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι η πρώτη διευκρίνιση δεν ήταν αρκετή για να καλυφθούν οι δικαιούχοι ΑμεΑ. Κατ’ αρχάς, έγινε σαφές ότι όσοι ΑμεΑ δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση δεν πρέπει να κάνουν αίτηση με τον δικό του ΑΦΜ αλλά να κάνουν οι γονείς τους. Αποδείχθηκε, όμως απαιτούνταν κι άλλες παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι παράμετροι της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ επικαιροποιήθηκαν έτσι ώστε να καλύψουν 2 ακόμα κατηγορίες:

Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Αφορά κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις εξαρτώμενων μελών ΑμεΑ.

Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η ΚΥΑ απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων.

Δεύτερη κατηγορία για δικαιούχους

Κοινωνικό Μέρισμα – Διευκρίνηση του ΗΔΙΚΑ για τα ΑμεΑ

Πότε κλείνει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα η λίστα των δικαιούχων θα σταλεί στη ΔΙΑΣ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, το μέρισμα των 700 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα γέννας

Στην ομπρέλα των επιδομάτων εντάσσεται και το νέο επίδομα γέννας, το οποίο είναι μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται για επίδομα 2.000 ευρώ, για κάθε νεογέννητο από την Πρωτοχρονιά και μετά, το οποίο θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις: 1.500 ευρώ με τη γέννηση και 500 ευρώ με τη συμπλήρωση του 6μήνου. Δικαιούχος είναι η μητέρα, η οποία θα πρέπει να έχει μόνιμη και νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα από το 2012 και μετά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Στατιστικής Αρχής, κάθε χρόνο καταγράφονται 85.000- 90.000 γεννήσεις και κατά το υπουργείο Εργασίας, το νέο επίδομα θα καλύψει το 90% αυτών των οικογενειών, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα, αποκλείοντας μόνο τα “ρετιρέ”.

Συγκεκριμένα, για μονογονεϊκή οικογένεια το όριο- συνυπολογιζομένου του νεογέννητου στο ισοδύναμο του εισοδήματος- ορίζεται στις 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στις 70.000 ευρώ. Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια, ενώ διευκρινίζεται ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ καλύπτει κάθε νεογέννητο άρα στην περίπτωση των διδύμων μιλάμε για 4.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννας δεν θεωρείται εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ούτε κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται για χρέη προς το Δημόσιο ή τράπεζες.

Exit mobile version