Διακριτικά ΜΑΤ: Τέλος στα περιστατικά βίας από αστυνομικούς που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα που τους προσδίδει η στολή του επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Διακριτικά ΜΑΤ: Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο πιθανότατα οι αστυνομικοί των μονάδων πρώτης γραμμής, όπως είναι τα ΜΑΤ, η ΕΚΑΜ, η Ο.Π.Κ.Ε, κλπ, θα φέρουν στα κράνη ή σε άλλο σημείο της εξάρτησής τους κάμερα καταγραφής των γεγονότων στα οποία πρωταγωνιστούν!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια της ηγεσίας να δοθεί ένα τέλος στα φαινόμενα των ημερών με τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, υπενθυμίζει μια διαταγή του 2010, η οποία φαίνεται έχει ατονήσει και δεν εφαρμόζεται από όλους τους αστυνομικούς που έχουν υποχρέωση προς τούτο. Να φέρουν δηλαδή στη στολή τους τα ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους.
Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση: “Με πρόσφατη διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υπενθυμίζεται η πάγια υποχρέωση όλων των αστυνομικών να φέρουν στη στολή τους τα ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους. Ειδικότερα για τις μονάδες αποκατάστασης τάξης, δηλαδή τους υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας. Η υποχρέωση περί αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε καθιερωθεί με ανάλογη διαταγή το 2010”.
Από την άλλη πλευρά όπως αφήνει να εννοηθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα δοθεί η εντολή για θέσπιση νομικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει σε αστυνομικούς η μονάδες να βιντεοσκοπούν τις επιχειρήσεις για ευνόητους λόγους. Το υλικό, είτε όταν η κάμερα θα βρίσκεται στο κράνος αστυνομικού είτε θα είναι ευθύνη κάποιου αξιωματικού, θα ενσωματώνεται ως σοβαρό στοιχείο σε κάθε διερευνώμενο φάκελο και βέβαια θα βοηθά πολύ στα πορίσματα των Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων.
Το ζητούν και οι αστυνομικοί
Ήδη, κάποιες αστυνομικές ενώσεις ζητούν επίμονα τα τελευταία χρόνια την τοποθέτηση καμερών στα κράνη. Προ ολίγων ημερών, έγγραφο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (μέσω ΠΟΑΣΥ), έστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης μετά την κατάθεση επερώτησης από Βουλευτές για αύξηση της αστυνομικής βίας. Η Ένωση προτείνει στην επιστολή την τοποθέτηση καμερών, τόσο στα περιπολικά, όσο και ενσωματωμένες μικρο-κάμερες στις στολές των Αστυνομικών.
Με τη μέθοδο αυτή, όπως λέει “θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας”.
Αναλυτικά το έγγραφο:
“Κύριε Υπουργέ,
Ο επαναλαμβανόμενος και σχεδόν εμμονικός καταλογισμός περιστατικών βίας στους Αστυνομικούς, αποτελεί μια συνήθη τακτική σπίλωσης του Σώματος, που επί το πλείστον αποδεικνύεται ότι δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Ωστόσο, είναι λυπηρό όταν η πεποίθηση αυτή υιοθετείται από εκλεγμένους Βουλευτές του Κοινοβουλίου και διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο που οδηγεί σε αυθαίρετες γενικεύσεις και παιδαριώδη συμπεράσματα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο τρόπος δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας υπαγορεύεται, αποκλειστικά και μόνο, από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Οι εντολές που δέχονται οι Αστυνομικοί δεν έχουν ποτέ ως στόχο μια κοινωνική ομάδα, τουναντίον, επιδιώκουν αδιαπραγμάτευτα την διατήρηση της δημόσιας τάξης και την κοινωνική συνοχή. Θα ήταν γονιμότερο, οι Βουλευτές να κατέθεταν εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Σώματος, αντί να εξαντλούνται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές κόντρες.
Άλλωστε, το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι η πολιτική πόλωση έχει κοστίσει ακριβά στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς συνοδεύτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα και νεκρούς συναδέλφους μας. Οι ιδεοληπτικές τοποθετήσεις, προς τέρψιν των ψηφοφόρων, είναι άκρως επικίνδυνες και εξυπηρετούν πολιτικές στοχεύσεις.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια «χρυσή» ευκαιρία. Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για «εξιχνίαση» της αστυνομικής δράσης και της μεταχείρισης των συλληφθέντων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την τοποθέτηση καμερών, τόσο στα περιπολικά, όσο και ενσωματωμένες μικρο-κάμερες στις στολές των Αστυνομικών.
Μια τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από τις Αστυνομίες πολλών κρατών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με τη μέθοδο αυτή, θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας”.