Χωμενίδης Μικρούτσικος νέα: Κύμα αντιδράσεων είχε προκαλέσει κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη, με το οποίο στηλίτευε τη νοοτροπία μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, με αφορμή τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.
Έγραφε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Χωμενίδης στα Νέα: «Μεταμορφώνοντας τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία σε τραγούδια ο Θάνος Μικρούτσικος πέτυχε το πιο σημαντικό. Να φωτίσει, να αναδείξει τον στίχο, ενίοτε να ξεκλειδώσει και κρυφά νοήματά του…Λίγων το αποτέλεσμα στάθηκε ευτυχές. Ανάμεσά τους αναμφίβολα συγκαταλέγεται ο “Σταυρός του Νότου”.Και ξαφνικά βρεθήκαμε να τραγουδάμε για το καραντί που θα μάς μπατάρει, για τον πυρετό στους τροπικούς και για του Ρίο τη μαλαφράντζα… Η συγκυρία ήταν απολύτως ευνοϊκή για κάτι τέτοιο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Ιστορία μας γύριζε σελίδα. Μπαίναμε στην ΕΟΚ (πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ξέφευγαμε -οριστικά έμοιαζε- από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη. Η πατρίδα δεν θα έδιωχνε πλέον τα παιδιά της στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές, δεν θα τους έβγαζε φυλλάδιο για να μπαρκάρουν και να στέλνουν εμβάσματα, με τα οποία θα ζούσε η οικογένεια στο νησί.
Είχαμε πια την ψυχική πολυτέλεια όχι απλώς να συμφιλιωθούμε αλλά και να μυθοποιήσουμε τα τραύματα του παρελθόντος. Να κάνουμε τον πόνο άρπα όπως θα’λεγε ο Καρυωτάκης. Εάν η ναυτοσύνη μας υμνήθηκε όπως τής άξιζε, το ίδιο δεν συνέβη με το έπος τής μετανάστευσης. Εκεί μονάχα “Θείες από το Σικάγο” βλέπαμε και πικραμένες “Νύφες”. Για να επιστρέψουμε στον Καββαδία και στον Μικρούτσικο, συνέβη το εξής διόλου παράδοξο. Όσο απομακρύνονταν οι Έλληνες από τον γενάρχη τους Οδυσσέα, «τον άντρα τον πολύτροπο», και βούλιαζαν στην τρυφηλή ζωή των διορισμών και των επιδοτήσεων, τόσο μεράκλωναν με τον “Σταυρό του Νότου”.
Οι σχολές του εμπορικού ναυτικού άδειαζαν από σπουδαστές – “πού να θαλασσοπνίγεται το παιδί; ο βουλευτής μας θα τον βολέψει σε γραφείο με σφραγίδες!”. Στις μουσικές όμως σκηνές οι θαμώνες τρέκλιζαν (βοηθούσε και το αλκοόλ) λες κι είχαν μόλις δέσει το καράβι τους. Ο Θάνος Μικρούτσικος βροντούσε το πιάνο φορώντας κασκέτο καπετάνιου και το κοινό μύριζε στα σινιέ του ρούχα το ψαρόλαδο. Όταν πάλι άλλαζε σκοπό και τραγουδούσε “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη!”, οι αποκάτω αφηνίαζαν, έτοιμοι έμοιαζαν να ξεπαρκάρουν τα τσερόκι τους και να πάνε να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Μιλάμε για μαζική παραίσθηση, η οποία οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία όχι μόνο του κράτους αλλά και της κοινωνίας».
Χωμενίδης – Μικρούτσικος: Αντιδράσεις
Σχόλια που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως για τον χρόνο που επέλεξε ο συγγραφέας να δημοσιεύσει τη σκέψη του, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.
Μου διάβασε νωρίτερα φίλη την ανάρτηση του Χωμενίδη για τον Μικρούτσικο και διαπίστωσα ότι ο τύπος είναι ακόμα πιο σιχαμένος από ό,τι νόμιζα. Και μάλλον ξερνάει χολή για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη επειδή ο ίδιος δεν θα γίνει εξίσου καλός συγγραφέας ούτε σε 10 ζωές.
— Corina Vasilopoulou (@CorinaVasilopou) January 5, 2020
Διάβασα τί είπε ο Χωμενίδης για τον Μικρούτσικο. Επειδή δεν βρισκόμαστε πια στο 2011, οι Φιλελέδες ακούγονται πλέον σαν τους γέρους του Μάπετ Σόου.
— όπως κι εσύ… (@neosklavos) January 6, 2020
Φυσικά δεν είχε το ανάστημα το σκουλήκι ο Χωμενίδης, να τα πει αυτά όσο ζούσε ο Μικρούτσικος
Τα είπε τώρα που πέθανε… https://t.co/7B9qNHLq4M— Θαλασσινος (@thalassinos2001) January 5, 2020
Υπήρξαν και εκείνοι που υποστήριξαν πως το σχόλιο του κ. Χωμενίδη δεν αφορούσε τον Θάνο Μικρούτσικο και το έργο του, αλλά το κοινό του.
Κατανόηση κειμένου αυτός ο άγνωστος. Ο Χωμενίδης δεν γράφει τίποτα για τον εκλιπόντα Μικρούτσικο, για το κοινό του γράφει (και καλά τα γράφει)
— Nikolaos Georgiou (@ngeor) January 6, 2020
Ο Χωμενίδης δεν λέει κάτι κακό για τον άνθρωπο Μικρούτσικο, ούτε καν για τον καλλιτέχνη. Μιλάει για μια ολόκληρη νοοτροπία που επί δεκαετίες διαμορφώθηκε, όχι μόνο από πολιτικούς αλλά και μέσα από… https://t.co/hLGLbjCJD0
— Panagiotis Karamalis (@PDKaramalis) January 6, 2020
Χωμενίδης – Μικρούτσικος: Η απάντηση
Ο Χρήστος Χωμενίδης επέστρεψε με μια σύντομη ανάρτηση στο Facebook, στην οποία απάντησε σε όσους τον επέκριναν έντονα για όσα έγραψε. «Σε όσους με τόσο μένος, τόσο άδικα μού επιτίθενται εύχομαι από καρδιάς -μέρα που είναι- Καλή Φώτιση» έγραψε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Χωμενίδης τους αφιέρωσε ένα ποίημα. «Και τους στέλνω από το παράθυρο μου τα τριαντάφυλλα τού Ανδρέα Εμπειρίκου» συνέχισε παραθέτοντας το ποίημα “Τριαντάφυλλα στο Παράθυρο”.
«Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια. Yπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ’ αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας».