Χρέη προς την εφορία: Το στοιχείο που δημιουργεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι παρά τις 120 δόσεις, ο αριθμός των οφειλετών συνεχίζει να αυξάνει.
Χρέη προς την εφορία: Εξακολουθούν, αν και με μειούμενο ρυθμό να αυξάνουν τα φέσια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Συνολικά 1,244 εκατομμύρια αντιμετώπισαν φέτος αναγκαστικά μέτρα. Στα 6,9 δισ. ευρώ οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2019 παρά τις 120 δόσεις. Στα 105,4 δισ. ευρώ έχουν φτάσει το Νοέμβριο τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς την Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ. Εξ αυτών βέβαια, ένα ποσό που υπερβαίνει κατά τι τα 20 δισ. ευρώ θεωρείται πλέον από τις αρχές ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ είναι σε κάποιου είδους ρύθμιση. Αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να ανέρχεται σε 85,7 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο που δημιουργεί ανησυχία ωστόσο, είναι το γεγονός ότι παρά τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, ο αριθμός των οφειλετών συνεχίζει να αυξάνει. Το Νοέμβριο έφτασε τα 4,239 εκατομμύρια, αυξημένος αν και οριακά έναντι του Οκτωβρίου. Ένα χρόνο πριν τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 4.200.472. Απ’ όσους χρωστούν προς το δημόσιο συνολικά 1,244 εκατομμύρια φορολογούμενοι βίωσαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το 2019, ενώ επιπρόσθετα 1,821 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη.
Χρέη προς την εφορία: Εξόφληση δαπανών έως 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων
Όλα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα πρέπει φέτος να εξοφλήσουν, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους. Σε κάθε περίπτωση, στην οποία κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώνεται η μη κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.
Τι γίνεται με τα άλλα εισοδήματα
Οι φορολογούμενοι που αποκτούν και εισοδήματα προερχόμενα από τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος ή από κέρδη λόγω επενδύσεων σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν έχουν την παραπάνω υποχρέωση για τα εισοδήματά τους αυτά. Για φορολογούμενους που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών ισχύει εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετήσιου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετήσιου εισοδήματος.