Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Το ζήτημα δεν είναι τι υποστηρίζει η κυβέρνηση ή τι λέει η αντιπολίτευση, αλλά αν η χώρα κέρδισε κάτι απτό για το προσεχές μέλλον.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας για τα αποτελέσματά της και τα οφέλη που αποκόμισε ή όχι η ελληνική πλευρά για τα δικά της συμφέροντα, τόσο γεωστρατηγικά, όσο και οικονομικά.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ο πρώτος που έσπευσε να ασκήσει κριτική και μάλιστα δριμεία απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης προχώρησε σε μια ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε την συνάντηση «πρωτοφανές φιάσκο» και τον πρωθυπουργό απλό παρατηρητή των δηλώσεων Τραμπ. Η επιχειρηματολογία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν αυτήν τους την στάση επικεντρώνεται σε τρία κυρίως σημεία.

Ότι η ελληνική αποστολή παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι θα υπάρξει βροχή ερωτήσεων προς τον πρόεδρο Τραμπ για το ζήτημα του Ιράν δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωθυπουργός να παρακολουθεί απλά των Αμερικανό πρόεδρο να κάνει δηλώσεις, ότι δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε μια δήλωση αποδοκιμασίας του Ντόναλντ Τραμπ για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε επισπεύδουσα στην απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Η κυβερνητική αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση κυβερνητικών πηγών που έκαναν λόγο για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις παλιές καλές του ημέρες της στείρας και «αραχνιασμένης», όπως είπαν χαρακτηριστικά, αντιπολίτευσης. Το ζήτημα, ωστόσο, για όλους εμάς μετά από τέτοιου είδους συναντήσεις δεν είναι τι υποστηρίζει η κυβέρνηση ή τι λέει η αντιπολίτευση, αλλά αν η χώρα κέρδισε κάτι απτό για το προσεχές μέλλον.

Το ισοζύγιο της επίσκεψης

Ας δούμε λοιπόν αν το ισοζύγιο της επίσκεψης Μητσοτάκη είναι θετικό η αρνητικό. Καταρχάς, την επισήμανση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς οφείλουμε να την εντάξουμε στα θετικά της συνάντησης. Και αυτό για δύο λόγους, γιατί από την μια πλευρά αναγνωρίζεται σε κορυφαίο επίπεδο η προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις και την μείωση της φορολογίας και από την άλλη αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της οικονομίας. Ως προς το οικονομικό σκέλος, η ανακοίνωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν συνεννόησης κλείνει μετά από δέκα χρόνια το γραφείο του ΔΝΤ στην χώρα μας αποτελεί μια συμβολική κίνηση ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Η τουρκική προκλητικότητα

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκφράστηκε τόσο με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, όσο και από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν για την Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη σε τέτοιο βαθμό, ώστε καθίσταται σχεδόν γελοία, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει κατάφορη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η οποία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Αυτή η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκαταλέγεται επίσης στα θετικά της συνάντησης, αφού οι θέσεις της χώρας μας δημοσιοποιήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο.

Και μπορεί να μην υπήρξε δημόσια καταδικαστική δήλωση του προέδρου Ερντογάν από τον Ντόναλντ Τραμπ, στον βαθμό που θα ήθελε η ελληνική αποστολή (αυτό είναι ένα αρνητικό σημείο της συνάντησης), ωστόσο τέτοιου είδους δηλώσεις έγιναν από μέλη δυο εκ των βασικών πυλώνων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, που είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και το Κογκρέσο.

Τα F 35

Αρκετή συζήτηση και κριτική κατά της κυβέρνησης έγινε και για το ζήτημα των εξοπλισμών και της απόκτησης των μαχητικών F35. Η κριτική ασκήθηκε σε δύο επίπεδα, το πρώτο ότι τα μαχητικά αυτά είναι όπλο επιθετικού χαρακτήρα και δεύτερον ότι η χώρα μας δεν αντέχει οικονομικά μια τέτοια δαπάνη. Ωστόσο και δύο αυτά επιχειρήματα χαρακτηρίζονται έωλα από κυβερνητικές πηγές, καθώς αφενός η χώρα χρειάζεται και την αναβάθμιση των F 16 αλλά και τα νέα F 35, των οποίων η αγορά τοποθετήθηκε σε τρία χρόνια από τώρα.

Η ιρανική περιπλοκή

Οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει επίσης ότι η συγκυρία στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον Λευκό Οίκο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή λόγω των θεμάτων που έχουν ανακύψει μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ωστόσο ουδείς μπορεί να κατηγορήσει των Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν έθεσε τα ελληνικά θέματα και ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι και οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός θα βρίσκονταν εκείνες τις ώρες στον Λευκό Οίκο δεν θα απέφευγε να ακούει τον Τραμπ να μιλάει για το Ιράν.

Ο απολογισμός

Το ισοζύγιο λοιπόν της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κρίνεται απολύτως θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα. Όσοι μέσα από μια τέτοια συνάντηση προσδοκούν σε μικροπολιτικά και μικροκομματικά οφέλη μάλλον σφάλλουν, αφού δεν κατανοούν ότι δεν πλήττουν με την στάση τους αυτή τα συμφέροντα της κυβέρνησης αλλά τα συμφέροντα της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις