Εκλογικός νόμος 2020 Βουλή: Κατατέθηκε και εισέρχεται για συζήτηση στην Επιτροπή την Τετάρτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος 2020 Βουλή: Κατατέθηκε και εισέρχεται για συζήτηση στην Επιτροπή την Τετάρτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλη Γούσιος

Εκλογικός νόμος 2020 Βουλή: Την άλλη βδομάδα θα εισέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Ιανουαρίου.

13.01.2020 | 18:12

Εκλογικός νόμος 2020 ΒουλήΣτην Βουλή κατατέθηκε ο εκλογικός νόμος προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Την άλλη βδομάδα θα εισέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Ιανουαρίου. Ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, είπε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

Εκλογικός νόμος 2020: Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Exit mobile version