Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Βερολίνου: Η διάσκεψη που κρίνει εκεχειρία στη Λιβύη
ΕΚΤΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σύνοδος Βερολίνου: Η διάσκεψη που κρίνει εκεχειρία στη Λιβύη

Σύνοδος Βερολίνου: Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει και οι Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύνοδος ΒερολίνουΣτις 19 Ιανουαρίου και με την Ελλάδα εκτός των συμμετεχουσών χωρών, διεξάγεται τελικά η κρίσιμη Σύνοδος του Βερολίνου με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, υπάρχει ήδη κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν. Ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου πρόεδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, και ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Μόσχα Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ συζήτησαν για την προετοιμασία της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπήρξε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη και γύρω από αυτή δινόταν έμφαση στην προετοιμασία της Διάσκεψης του Βερολίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στη Μόσχα». Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Διάσκεψη Βερολίνου: Ο στόχος της Συνόδου

Στόχος της διαδικασίας είναι, μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ «για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας». Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Είναι, ωστόσο, σχεδόν απίθανο να ανταποκριθούν θετικά, ειδικά έπειτα από αυτά που συνέβησαν στη Μόσχα. Ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δίχως να υπογράψει την συμφωνία για εκεχειρία.

Με τον τρόπο αυτό «χάλασε» τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντάς τον σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαφτάρ έλαβε αυτή την απόφαση με παρότρυνση και της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του. Μένει να αποδειχθεί εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ουσιαστικά ή μονάχα επιφανειακά επεδίωξε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Κατά πολλούς, οι αληθινές προθέσεις του θα φανούν στο Βερολίνο, από την στάση που θα υιοθετήσει εκεί.

Ακόμα, όμως, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα βρεθούν στη γερμανική πρωτεύουσα, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Και αυτό επειδή έχει καταστεί σαφές ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει λάβει την απόφαση να λύσει το πρόβλημα με την σπάθη. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίπολη υπερασπίζονται τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, αλλά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν είναι ικανοί να αποκρούσουν την επίθεση.

Χαφτάρ Μόσχα: Δεν υπέγραψε τη συμφωνία ο στρατηγός

Νωρίτερα την Τρίτη, λιβυκή πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ εγκατέλειψε τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις