Χάφταρ – Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αποχώρησε από την Μόσχα, χωρίς να υπογράψει την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Ρωσίας χωρίς να υπογράψει την συμφωνία με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές από την Λιβύη που επικαλείται το Sputnik.
Οι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο- ως το πρωί της Τρίτης- για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.
Λιβύη: Αρχισαν πάλι οι εχθροπραξίες στην Τρίπολη
Σύμφωνα με το Reuters, ο Χάφταρ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις και να καταλάβει την Τρίπολη. Ήδη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες, νότια της Τρίπολης. Ο ΛΕΣ ανακοίνωσε μάλιστα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη». Το δίκτυο αναφέρει πως ακούγονται πυροβολισμοί στην συνοικία Σαλάχ αλ Ντιν και στην Αϊν Ζάρα, νότια της Τρίπολης, χωρίς να υπάρχουν αναφορά για απώλειες ή τραυματισμούς.
مراسل العربية: تجدد الاشتباكات في منطقة صلاح الدين جنوب العاصمة الليبية طرابلس #العربية_عاجل https://t.co/a1vIGVFnOW
— العربية عاجل (@AlArabiya_Brk) January 13, 2020
Δεν κάθισαν καν στο ίδιο τραπέζι
Την Δευτέρα πάντως η αξίωση του Σάρατζ να επιστρέψουν οι δυνάμεις του Χάφταρ στο σημείο που βρίσκονταν πριν αρχίσουν την πολιορκία της Τρίπολης στις 3 Απριλίου δεν έγινε δεκτή από τον στρατάρχη ενώ οι δύο άνδρες δεν κάθισαν καν στο ίδιο τραπέζι και διαπραγματεύονταν μέσω αντιπροσώπων.
Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στις 27 Νοεμβρίου, η οποία αργότερα επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο, και ανέφερε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.
Έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου, ο Σάρατζ ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και έξι ημέρες αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας αναχώρησαν για τη Λιβύη.
Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου. Νωρίτερα, τη Δευτέρα (13/01), ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν τηλεφωνικά για την προετοιμασία της επικείμενης διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο.