Διάσκεψη Βερολίνου Λιβύη: «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Διάσκεψη Βερολίνου Λιβύη: Την επιθυμία της να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη εκφράζει η Ελλάδα μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με το γεγονός ότι τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν ότι είναι προτιμότερο η λύση στο ζήτημα της Λιβύης να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Μόσχα, καθώς πιστεύουν ότι η όποια λύση θα είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Νίκος Δένδιας: Την Τετάρτη στο Μαρόκο ο ΥΠΕΞ
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τονίσει ότι η Ελλάδα θεωρεί καθοριστικής σημασίας, πέραν από την ειρήνευση στην περιοχή, να αναγνωριστεί, σε κάθε περίπτωση, ο ανυπόστατος χαρακτήρας και η νομική ακυρότητας των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τόνισε παραβιάζουν προδήλως το διεθνές δίκαιο, είναι άκυρα και ανυπόστατα και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και προσέθεσε:
«Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου». Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα καθοριστική σημασία δεν έχει μόνο η ειρήνευση σε μία χώρα της Μεσογείου αλλά και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάντως, θα επισκεφτεί το Μαρόκο, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια και σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης.
Σύνοδος Βερολίνου: Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει Διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την Λιβύη. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη ήδη αρχίσει να στέλνει τις σχετικές προσκλήσεις, ενώ το «παρών» στη σύνοδο αυτή θα δώσει και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στη Σύνοδο του Βερολίνου θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Βερολίνου αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο τελικός κατάλογος των χωρών που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.