Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόωρες εκλογές 2020: Τα σενάρια και οι προθέσεις του πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές 2020: Τα σενάρια και οι προθέσεις του πρωθυπουργού

Πρόωρες εκλογές 2020: Τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς πυροδότησαν σενάρια εκλογών.

Πρόωρες εκλογές 2020Και μπορεί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του να δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, δηλαδή το 2023, ωστόσο τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς πυροδότησαν σενάρια εκλογών. Και ο λόγος είναι απλός, ο πρωθυπουργός δεν απέσπασε καμία θετική απάντηση, πλην ίσως αυτή του Κυριάκου Βελόπουλου της Ελληνικής Λύσης (που και αυτή είναι με πολλά ερωτηματικά) για τον νέο εκλογικό νόμο. Για την ιστορία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει τον εκλογικό νόμο έχει κατατεθεί στην Βουλή και ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα ψηφιστεί από την ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου.

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα από το ποσοστό του 25% και άνω με όριο τις 50 έδρες. Με τον τρόπο αυτό ένα κόμμα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 37 και το 40%. Επιπλέον, όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη, ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους των εδρών είναι κλιμακωτό και όχι εξ αρχής 50 έδρες και εξαρτάται από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, που στην περίπτωση της απλής αναλογικής τίθεται εν αμφιβόλω.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Οι προϋποθέσεις

Ωστόσο ο εκλογικός νόμος για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο 200 ψήφους, που μετά την άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ να στηρίξουν το νομοσχέδιο δεν δείχνουν να συγκεντρώνονται. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μεσολαβήσουν εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Από την κυβέρνηση και την ΝΔ τα περισσότερα πυρά δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χρησιμοποιήσει το μπόνους των 50 εδρών για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στην Alpha freepress, η σημερινή στάση του Αλέξη Τσίπρα είναι το λιγότερο υποκριτική.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η επιχειρηματολογία είναι ότι ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα ευνοεί την ανισοτιμία της ψήφου, αποκλείει τις όποιες συγκλίσεις και συναινέσεις και δημιουργεί εκ νέου μονοκομματικές κυβερνήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ήταν αυτές που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της άρνησης, κινήθηκαν τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το ΚΚΕ.

Διεξαγωγή διπλών εκλογών;

Το σκηνικό αυτό έχει δημιουργήσει διαφορετικές απόψεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το αν πρέπει, αλλά και πότε να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διεξαγωγή διπλών εκλογών. Η μια άποψη κάνει λόγο για εκλογές εντός του φθινοπώρου του 2020, δηλαδή ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου επιχειρηματολογούν πως η κυβέρνηση θα έχει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό απτά αποτελέσματα από την πολιτική της, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, ενώ βάζουν ψηλά και την παράμετρο των δημοσκοπικών μετρήσεων, που δείχνουν ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται συνεχώς. «Η συγκυρία είναι καλή και η ΝΔ είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά δημοσκοπικά, γεγονός που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο», δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος.

Το… άλλο σενάριο

Στην άλλη πλευρά υπάρχει η άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο του 2021, δηλαδή δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά αποτελέσματα τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλους τομείς (π.χ. μεταναστευτικό, εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική, πρόγραμμα επενδύσεων) θα είναι πολύ πιο ορατά στους Έλληνες πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι κάποια εξ αυτών είναι αποτέλεσμα της δικής του κυβερνητικής πολιτικής, όπως κάνει σήμερα. Αντεπιχείρημα εδώ αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα έχει κλείσει δύο χρόνια πορείας, που σημαίνει ότι η πολιτική της φθορά θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που θα έχει στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Να σημειώσουμε πάντως ότι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει το δεύτερο σενάριο, τότε οι εκλογές θα συμπέσουν με τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στην χώρα για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και απόφαση του πρωθυπουργού. Και όσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιμένουν ότι δεν έχει καμία πρόθεση να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές την ώρα που ο ίδιος και η κυβέρνηση ξεδιπλώνουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Απλά, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, θέτει τους όρους του «παιχνιδιού των εκλογών» τρεισήμισι χρόνια πριν από την διεξαγωγή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις