Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διάσκεψη Βερολίνου Ελλάδα: Στην αντεπίθεση, μέσω Χάφταρ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου Ελλάδα: Στην αντεπίθεση, μέσω Χάφταρ

Διάσκεψη Βερολίνου Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Διάσκεψη Βερολίνου Ελλάδα: Σοβαρές εξελίξεις με φόντο την Διάσκεψη στο Βερολίνο δρομολόγησε η αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, μετά και τις συναντήσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Αν και η ελληνική πλευρά δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η επίσκεψη του Λίβυου ανώτατου στρατιωτικού στην Ελλάδα, αποτελεί διπλωματική ρελάνς σκαθώς επανέφερε την Αθήνα σε ρόλο “παίκτη” ως προς το ζήτημα της Λιβύης. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ο στρατάρχης Χαφτάρ «συμφώνησε σε όλες τις ελληνικές παρατηρήσεις».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα. Ωστόσο, λίγο αργότερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η παραπάνω θέση του υπουργού αφορά στην εξέταση της πιθανότητας να στείλει η Ελλάδα παρατηρητές στη Λιβύη, εφόσον συμφωνηθεί η ανακωχή.

Το τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι Μητσοτάκης και Χαφτάρ συμφώνησαν ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας και Κατανόησης που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη τον περασμένο Νοέμβριο είναι άκυρα και αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε την «ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση» και παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου». Υπογράμμισε δε, πως «η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης».

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην Μέρκελ

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έσπευσε να εκφράσει την ενόχλησή της για τη μη συμμετοχή της στη σημαντική διεθνή συνάντηση που διεξάγεται στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της ελληνικής πλευράς από τη Διάσκεψη. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, από την οποία δεσμεύονται. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως εάν υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στην Λιβύη και δεν ακυρώνουν τα Μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Αθήνα, άλλωστε, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως πρέπει να μπει ένας φραγμός στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίθεση που εξαπέλυσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους εναντίον του στρατάρχη Χαφτάρ.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στη Yeni Safak, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) «άνθρωπο του σκότους» και «αναξιόπιστο».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Χαρακτηρίζοντας «θετική εξέλιξη» το ταξίδι Χαφτάρ στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δρουν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αλίμονο αν ο πήχης για την ελληνική διπλωματία είναι τόσο χαμηλά», είπε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ., ο Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «μπάλωμα» την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα. Επέμεινε δε ότι «η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη».

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Λιβύη εξέφρασε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, καταλόγισε «φοβικότητα» στην κυβέρνηση. Για «φιάσκο» έκανε λόγο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παρομοίασε το στρατάρχη Χαφτάρ με «σύγχρονο Κάρατζιτς».

Βερολίνο: Ποιοι θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη

H Διάσκεψη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να παραβρεθούν στην Διάσκεψη έχουν λάβει και οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Μπορεί η Ελλάδα να είναι απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά πολλές χώρες θα θέσουν τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις