Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λιβύη Ελλάδα: Η Αθήνα, έτοιμη να συμμετέχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων
ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ

Λιβύη Ελλάδα: Η Αθήνα, έτοιμη να συμμετέχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Λιβύη Ελλάδα: Η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δείξει την ενόχλησή της για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάνοντας σαφές μάλιστα πως καμία λύση δεν θα γίνει αποδεκτή εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Λιβύη Ελλάδα: Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας στη Λιβύη, εξέφρασε διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ίδια πηγή τόνισε, ότι τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλλει τις αποφάσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι κοινή αίσθηση πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν – και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς. Η ίδια πηγή τόνισε ότι σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών-μελών.

Δένδιας: Εξέφρασα την ενόχληση γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι, σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου. «Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».

«Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια». «Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θετική σε ελληνική συμμετοχή σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη.

Αυτό βέβαια εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και τη ΕΕ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε ερώτηση μας στον αξιωματούχο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός και στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού σε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η απάντηση ήταν θετική.

Λιβύη Ελλάδα: Το μήνυμα Χάφταρ

Μπορεί η Ελλάδα να μην συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου στην οποία αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ωστόσο η πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα μας.

«Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν  ευεργετική για τον λαό της Λιβύης. Η Λιβύη σας ευχαριστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Πώς αντέδρασε η Ελλάδα στις αποφάσεις της Διάσκεψης

Η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δείξει την ενόχλησή της για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάνοντας σαφές μάλιστα πως καμία λύση δεν θα γίνει αποδεκτή εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες. Ως θετικό στοιχείο χαρακτήρισαν «πηγές» της κυβέρνησης το γεγονός ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα.

Με τη λήξη της Διάσκεψης, κυβερνητικές «πηγές» επισήμαναν  ότι αναλόγως θετική είναι και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων Σημειώνεται πως οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις