Χάφταρ – Σάρατζ: Σε ειδικό χώρο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΚΟΣΜΟΣ

Χάφταρ – Σάρατζ: Σε ειδικό χώρο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χάφταρ - Σάρατζ: Απρόθυμος να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χάφταρ στο Βερολίνο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ.

20.01.2020 | 06:24

Χάφταρ – Σάρατζ: Άργησε η συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, αλλά άξιζε τον κόπο η καθυστέρηση, αν επαληθευθούν τα όσα ανακοίνωσαν, εμφανώς ικανοποιημένοι, η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μία εκεχειρία για τη Λιβύη, καθώς και σε εμπάργκο όπλων για τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος από δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) είναι με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, “δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη”. Στο ίδιο μήκος κύματος η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι “δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο”, ενώ η Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί.

Αναλυτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κατ’ αρχήν συμφωνία του Βερολίνου οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να λάβει και την “ευλογία” του διεθνούς οργανισμού. Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.

Οι αποφάσεις για τη Λιβύη

Exit mobile version