Επίδομα γέννας 2020 αίτηση: Για την καταβολή του επιδόματος γέννας λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα ποιο είναι μεγαλύτερο με βάση τη φορολογική δήλωση και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Το επίδομα δεν χορηγείται σε δικαιούχους των οποίων το ισοδύναμο εισόδημα είναι άνω των 40.000 ευρώ, που ισχύει για τον ένα γονέα. Η κλίμακα ισοδυναμίας είναι 1 για τον πρώτο γονέα (40.000 ευρώ) με προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 (ή 0,5) για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 (ή 0,25) για κάθε άγαμο, ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών. Παιδί που θα γεννηθεί το 2020 υπολογίζεται στην προσαύξηση του εισοδήματος, με 0,5 αν υπάρχει μόνον ένας γονέας και 0,25 αν υπάρχουν δυο γονείς.
Το ισοδύναμο εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος βρίσκεται εφόσον διαιρεθεί το πραγματικό εισόδημα με συντελεστή 1,5 αν πρόκειται για έναν γονέα που αποκτά το πρώτο παιδί (1 ο γονέας, 0,5 το παιδί που θα γεννηθεί), με 1,75 αν πρόκειται για δυο γονείς που θα αποκτήσουν το 2020 το πρώτο παιδί, με 2 αν πρόκειται για δυο γονείς που θα αποκτήσουν δεύτερο το 2020 κ.ο.κ. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά για όσους θέλουν να δουν αν δικαιούνται το επίδομα γέννας:
Για παράδειγμα, ζευγάρι που περιμένει το πρώτο παιδί μέσα στο 2020 και έχει εισόδημα 60.000 ευρώ για να δει εάν παίρνει το επίδομα θα διαιρέσει τις 60.000 ευρώ με συντελεστή 1,75 (1 ο σύζυγος+ 0,5 η σύζυγος +0,25 το παιδί που θα γεννηθεί). Το ισοδύναμο εισόδημα είναι 34.285 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο των 40.000 ευρώ που σημαίνει ότι το ζευγάρι παίρνει τις 2.000 ευρώ. Αν το ζευγάρι έχει εισόδημα 71.000 ευρώ τότε δεν παίρνει το επίδομα γιατί με τον συντελεστή 1,75 βγαίνει πάνω από το όριο των 40.000 ευρώ (71.000/1,75 =40.571,42).
Επίδομα γέννας 2020 αίτηση: Η διαδικασία
Για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας ο δικαιούχος γονέας θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά:
α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με την αποδοχή της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000) ευρώ έκαστη.
Το επίδομα προορίζεται να αμβλύνει το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που περιλαμβάνεται στη μελέτη του υπουργείου για το κόστος του επιδόματος είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν περίπου 400.000 οικογένειες με ισάριθμες νέες γεννήσεις.
Για το 2020 το κόστος του επιδόματος εκτιμήθηκε στα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή καλύπτει περί τις 80.000 νέες γεννήσεις.
Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα ποιο είναι μεγαλύτερο με βάση τη φορολογική δήλωση και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Επίδομα γέννας 2020 ποσά: Τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:
- 60.000 ευρώ για μονή μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά.
- 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα.
- 70.000 ευρώ για μονογονεική οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο.
- 80.000 ευρώ για ζευγάρι με ακόμα ένα ανήλικο παιδί.
- 80.000 ευρώ για μονογονεική οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα.
- 90.000 ευρώ για ζευγάρι με ακόμα δυο ανήλικα παιδιά.
- 90.000 ευρώ για μονογονεική οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα
- 100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα.
Ως προς το κριτήριο διαμονής: το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του
α) Έλληνα πολίτη,
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,
ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η δωδεκαετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.
Με την γέννηση του νέου τέκνου προβλέπεται δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης.
Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών.
Η δήλωση γέννησης καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός.
Στη δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στην ληξιαρχική πράξη γέννησης απαιτείται το όνομα, το επώνυμο, τη δημοτικότητα, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και, εφόσον υφίσταται, τον Φορέα Ασφάλισης του νεογνού.
Με την ληξιαρχική πράξη γέννησης ο γονιός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα και μετά από έγκριση της αίτησης θα προβλέπεται η χορήγηση της πρώτης δόσης ύψους 1.000 ευρώ.