Μητσοτάκης - τρομοκρατία: Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι διακατέχεται από πίκρα γιατί μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι.
Μητσοτάκης – τρομοκρατία: Η βία, που είναι ρωγμή στο οικοδόμημα της Δημοκρατίας, θα κλείσει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας που διοργάνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ασφάλεια “βασικό δικαίωμα του πολίτη, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε κοινωνική πρόοδος”, κι επισήμανε ότι η μάχη για την ασφάλεια είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου προσωπικά. «Μαζί με την οικονομία συγκροτεί το δίπολο της εσωτερικής πολιτικής, για το οποίο ψηφίστηκε η κυβέρνησή μας”, ανέφερε για να επισημάνει ότι η βία δεν έχει χρώμα και η καταδίκη της δε μπορεί πια να γίνεται επιλεκτικά με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις.
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ με ανάμεικτα συναισθήματα. Πριν από όλα, με την σκέψη στα θύματα της τρομοκρατίας, τιμώντας την ημέρα μνήμης. Ένα χρέος της πολιτείας προς τους αδικοχαμένους, αλλά και τις οικογένειές τους. Πολλοί από εσάς βρίσκεστε σήμερα μαζί μας και σας ευχαριστώ. Μια τέτοια οικογένεια είναι και η δική μου. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Όσο για μένα, σήμανε το τέλος της νεότητάς μου. Το τέλος της αθωότητάς μου. Ταυτόχρονα όμως χαλύβδωσε και την πίστη μου στη δημοκρατία, στα βήματα του Κωνσταντίου Μητσοτάκη, ο οποίος με ζεστό ακόμη το αίμα του Παύλου, επέλεξε τότε να απευθυνθεί αμέσως στο εθνικό Κοινοβούλιο για να απαντήσει στις σφαίρες των λίγων με την ενότητα των πολλών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας που πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι διακατέχεται από πίκρα γιατί μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι
Και γιατί ενώ σχεδόν παντού στον κόσμο, στη Δυτική Ευρώπη, η εξάρθρωση αυτού του είδους της τρομοκρατίας υπήρξε κεκτημένο ήδη από τη δεκαετία του ’80, στην Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει τα ίχνη της ακόμη και σήμερα. «Σε άλλη κλίμακα ευτυχώς, αλλά πάντα με το ίδιο μίσος προς την κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία φάνηκε αμήχανη και συχνά διστακτική. Κάτι που επέτρεψε στη βία να γεννά βία. Να προσθέτει νέο αίμα στο αίμα που είχε ήδη χυθεί» είπε.
Επισήμανε ότι μετέχει στη σημερινή εκδήλωση και με την αίσθηση καθήκοντος ως εκλεγμένος πρωθυπουργός που οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το κράτος δικαίου. «Την ταυτόχρονη ισχύ των ατομικών ελευθεριών από τη μία και της δημόσιας ασφάλειας από την άλλη. Αυτός ο συγκερασμός αποτυπώνει το μεγαλείο του πολιτεύματός μας. Αλλά και το διαρκές στοίχημα κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Αυτή τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ευαισθησίας για τον πολίτη και τα δικαιώματά του και της αποτελεσματικότητας υπέρ του κοινωνικού συνόλου» πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είναι καιρός επιτέλους η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τις διαστάσεις που της αξίζουν, γιατί δυστυχώς αυτή η μνήμη υπήρξε ελλειμματική, πρόσκαιρη και συχνά ρηχή. Έτσι η λήθη μετατρεπόταν σε ένα δεύτερο θάνατο για κάθε αθώο θύμα της βίας και του θράσους. Είναι καιρός όμως η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί και με βάση το χαρακτήρα που της αρμόζει. Ως μια τραυματική εμπειρία η οποία μεταβολίζεται όμως σε ένα ιστορικό δίδαγμα. Μέχρι τώρα πολιτική βούληση είτε δεν υπήρξε, είτε δεν συναντήθηκε με μια παλλαϊκή αντίδραση όπως αυτή που υπήρξε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η κίνηση “Ως Εδώ” ευαισθητοποίησαν πολλούς, αλλά για όλους εμάς που συμμετείχαμε ως απλοί πολίτες σε αυτές τις πρωτοβουλίες υπήρχε πάντα το παράπονο γιατί είμαστε τόσοι λίγοι».
Μητσοτάκης: «Ανοιχτή πληγή» η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Είπε ακριβώς: «Ύστερα από τόσες οδυνηρές εμπειρίες στη σημερινή Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχουμε πολιτικούς που δε συμπαρίστανται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων. Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε φονικά χτυπήματα εναντίον αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος. Η πολιτεία οφείλει να είναι αμείλικτη απέναντι και στη νέα βία που πηγάζει από την ακροδεξιά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ακόμα μία ανοιχτή πληγή στην κοινωνία μας.
Το ίδιο και οι ρατσιστικές επιθέσεις, όπως και τα χτυπήματα εναντίον της ενημέρωσης με τελευταίο κρούσμα τον ξυλοδαρμό Γερμανού δημοσιογράφου χθες στο Σύνταγμα. Όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τόπο μας. Τρομοκρατία και δημοκρατία είναι δύο έννοιες ασύμβατες, γιατί το κράτος τρόμου των λίγων θα είναι πάντοτε εχθρός του κράτους Δήμου των πολλών. Η δημοκρατία βλέπει ισότιμα όλους τους ανθρώπους, ενώ η τρομοκρατία καθορίζει με το έτσι θέλω ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιδρύεται διεύθυνση πρόληψη της βίας
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ιδρύεται διεύθυνση πρόληψης της βίας, ενώ σημείωσε ότι σε τρεις μήνες από τώρα η χώρα θα αποκτήσει Εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
«Είναι καιρός η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τη διάσταση που της αξίζει. Είναι καιρός η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί και με βάση το χαρακτήρα που της αρμόζει ως μία τραυματική εμπειρία που μεταβολίζεται όμως σε ένα ιστορικό δίδαγμα… Σε γενικές γραμμές, η κοινωνία των πολιτών μούδιαζε μετά από κάθε χτύπημα. Ο χαμός του Θάνου Αξαρλιάν, των εργαζομένων της Marfin μπορεί να έφερναν δάκρυα, αλλά όχι τη δυναμική αντίσταση όλων των πολιτών. Κάτι που με τον καιρό εμπέδωνε και ένα αίσθημα ατιμωρησίας στους δολοφόνους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προχώρησε σε τρεις παραδοχές.
«Στη μεταπολιτευτική τρομοκρατία κάποιοι παρουσιάστηκαν ως συνεχιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την αίγλη του. Θέλοντας να νομιμοποιηθούν πολιτικά άντλησαν επιχειρήματα από τα δόγματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Με τα χρόνια αποδείχθηκε ότι δεν ασκούσαν πολιτική. Απλά δολοφονούσαν ανθρώπους. Για αυτό και σήμερα, ακόμα και όποιος πιστεύει στην Αριστερά, βρίσκεται απέναντί τους».
«Η χρόνια αδυναμία του Κράτους μεγέθυνε την επιχειρησιακή δεινότητα των εγκληματιών, διαφημίζοντας τελικά τη δράση τους, καθώς επί χρόνια οι μηχανισμοί της πολιτείας έμειναν εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες σε ό,τι αφορά τις πηγές του φαινομένου, δεν εστίαζαν σωστά την προσοχή τους και όσο οι τρομοκράτες δεν συλλαμβάνονταν τόσο η φήμη τους απλωνόταν. Όταν όμως οι διωκτικές αρχές και πάλι υπό την ηγεσία του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη άλλαξαν τρόπο σκέψης και λειτούργησαν επαγγελματικά αυτός ο χάρτινος πύργος κατέρρευσε και οι δήθεν άτρωτοι εκτελεστές αποδείχθηκαν αλληλοκατηγορούμενα ανθρωπάκια». «Τα κόμματα αλλά συχνά και διανοούμενοι της χώρας αντιμετώπισαν συχνά τη συζήτηση αυτή υπό το πρίσμα είτε της σκοπιμότητας, είτε της ιδεολογίας τους».