Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Mr. Bitcoin έκδοση: Ναι από το “ΣτΕ” στον Αλεξάντερ Βίνικ
ΕΛΛΑΔΑ

Mr. Bitcoin έκδοση: Ναι από το “ΣτΕ” στον Αλεξάντερ Βίνικ

Mr. Bitcoin έκδοση: Μετά τη Γαλλία θα ακολουθήσει η Αμερική και η Ρωσία.

Mr. Bitcoin έκδοση: Στη Γαλλία εκδίδεται τελικά ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος ως Mr. Bitcoin, καθώς σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτησή του με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, με την οποία διατάχθηκε η έκδοση του στη Γαλλία, εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στη Ρωσία. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου.

Νωρίτερα, η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησε σε νέες κατηγορίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Mr. Bitcoin: Κατήγγειλε ότι δεν του επιτρέπουν να επικοινωνήσει με τον Ρώσο δικηγόρο του, προσθέτοντας ότι οι τηλεφωνικές του επαφές ελέγχονται. Ο Αλεξάντερ Βίνικ βρίσκεται εδώ και 33 ημέρες σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, του έχει απαγορευτεί να καλεί οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια, ενώ πρόσφατα εμποδίστηκε η εξέτασή του από γιατρό που απέστειλε η Πρεσβεία της Ρωσίας.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν 110/2020 απόφασή του το ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ, με το σκεπτικό ότι: «ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ’ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των Κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός. Η αρμοδιότητα αυτή του Υπουργού Δικαιοσύνης ασκείται μετά τη συνεκτίμηση των προβλεπομένων στα προαναφερθέντα νομοθετήματα κριτηρίων, καθώς και των περιστάσεων της υποθέσεως.

Περαιτέρω, κρίθηκε ότι τα κριτήρια αυτά δεν είναι ούτε αποκλειστικά, ούτε κατατάσσονται ιεραρχικώς, έκαστο δε εξ αυτών, αναλόγως των περιστάσεων και των παραμέτρων της συγκεκριμένης υποθέσεως, δύναται να αποβεί αποφασιστικό για τον καθορισμό της προτεραιότητας. Εν τούτοις η διατύπωση ρητής δεσμεύσεως ενός εκ των εκζητούντων Κρατών ότι, σε περίπτωση εκδόσεως σε αυτό του εκζητουμένου υπηκόου του, δεν θα τον εκδώσει μεταγενεστέρως στα λοιπά εκζητούντα αυτόν Κράτη, όπου διώκεται για τη διάπραξη ετέρων εγκλημάτων, έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του θεσμού της εκδόσεως, που είναι η διεθνής δικαστική συνδρομή στις ποινικές υποθέσεις, προκειμένου να προωθηθεί η δίκαιη και βέλτιστη ποινική καταστολή. Συνεπώς, το ανωτέρω κριτήριο, ήτοι η ανάληψη ή μη υποχρεώσεως εκ μέρους ενός από τα εκζητούντα Κράτη να επανεκδώσει τον εκζητούμενο για τα υπόλοιπα εγκλήματα, είναι ικανό να ασκήσει, αυτό και μόνο, αποφασιστική επιρροή στην εν λόγω αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης».

Μάλιστα το δικαστήριο, στο οποίο είχε προεδρεύσει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αναφέρει πως αν εκδοθεί πρώτα στη Ρωσία, όπως επιθυμεί, τότε ακολούθως δε θα εκδοθεί σε καμία άλλη χώρα.

«Περαιτέρω, κρίθηκε ότι η κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των αιτήσεων εκδόσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ματαίωνε την επανέκδοση του εκζητουμένου στις δικαστικές αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, καθόσον, όπως ανεφέρετο στις εν λόγω αιτήσεις, ο αιτών, ως Ρώσος υπήκοος, δεν θα εξεδίδετο μεταγενεστέρως σε κάποιο άλλο Κράτος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 61 παρ. 2 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τούτο όμως θα προσέκρουε στον σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο θεσμός της εκδόσεως, που συνίσταται στη διεθνή συνεργασία στο πεδίο του ποινικού δικαίου, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη καταστολή του εγκλήματος.

Με τα δεδομένα αυτά, και λαμβανομένου υπόψη ότι ο έλεγχος που ασκεί το Δικαστήριο στο ζήτημα καθορισμού των χωρών στις οποίες κατά προτεραιότητα θα εκδοθεί ο εκζητούμενος είναι περιορισμένος, κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη, ως προς το κεφάλαιο του ορισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως της τελευταίας χώρας στην οποία θα εκδοθεί ο αιτών, είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και ότι κατά την άσκηση της σχετικής αρμοδιότητάς του ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπέπεσε σε πρόδηλο σφάλμα. Περαιτέρω, μετά τη συνεκτίμηση των προβλεπόμενων κριτηρίων, κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και ως προς την κατά προτεραιότητα έκδοση του αιτούντος στη Γαλλία και τις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις