Κοροναϊός Κίνα: Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, σύμφωνα με τη Mirror, ότι θύμα, που φορούσε προστατευτική μάσκα, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περίμενε σε ουρά.
Κοροναϊός Κίνα: Ανατριχιαστικές εικόνες με άτομα να καταρρέουν στους δρόμους του Ουχάν της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού, δημοσιεύουν βρετανικές εφημερίδες όπως η Mirror και η Sun. Σ’ ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram διακρίνονται μέλη ιατρικού προσωπικού με στολές ΡΒΧΠ (ραδιο-βιοχημικής προστασίας) και μάσκες οξυγόνου να σπεύδουν σ’ έναν άνδρα που κείτεται σωριασμένος με το πρόσωπο στο έδαφος υπό τα βλέμματα περαστικών, καθώς η πόλη έχει τεθεί σε καραντίνα μαζί με άλλα εννιά αστικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή.
Μια άλλη φωτογραφία που επίσης αναρτήθηκε στο Instagram δείχνει έναν άνδρα ξαπλωμένο ανάσκελα στο πεζοδρόμιο έξω από ένα κατάστημα κι έναν γιατρό ή νοσοκόμο με στολή προστασίας να στέκεται από πάνω του. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, σύμφωνα πάντα με τη Mirror, ότι το θύμα, που φορούσε προστατευτική μάσκα, έχασε τις αισθήσεις του κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περίμενε σε ουρά. Τη σκηνή παρακολούθησαν έξι άτομα. Οι βρετανικές εφημερίδες σημειώνουν, πάντως, ότι η γνησιότητα των εικόνων αυτών δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Κοροναϊός Κίνα: Φήμες για συγκάλυψη στο Ουχάν
Κάτοικοι της Ουχάν κάνουν λόγο για «πόλη των ζόμπι», αναφέρει η The Sun σημειώνοντας ότι οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι κι ότι περιπολούν άνδρες με στολές προστασίας. Την ίδια ώρα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο φήμες για απόπειρα συγκάλυψης στο Ουχάν. Σύμφωνα με την Washington Post οι υπεύθυνοι του σιδηροδρομικού σταθμού της Πόλης διέγραψαν μια ανάρτηση της 15ης Ιανουαρίου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφερε ότι 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη. Κι ενώ εντείνεται η δυσπιστία για το χειρισμό της επιδημίας του κοροναϊού από την κινεζική κυβέρνηση, εκφράζονται φόβοι ότι τέτοιες αναρτήσεις διαγράφονται για μη μάθει η κοινή γνώμη την πραγματική έκταση της κρίσης.
Κάτοικοι του Ουχάν καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού αρνήθηκαν να υποβάλουν σε ελέγχους ασθενείς που έφεραν τα συμπτώματα του κοροναϊού. Η Kyle Hui είπε στους New York Times ότι η πεθερά της εμφάνιζε τέτοια συμπτώματα -ανάμεσά τους βήχα και πυρετό – αλλά γιατροί που φορούσαν ειδικές στολές αρνήθηκαν να την υποβάλουν σε εξετάσεις για τον κοροναϊό. Η γυναίκα πέθανε τελικά στις 15 Ιανουαρίου και το πιστοποιητικό θανάτου της ανέφερε ως αιτία την «οξεία πνευμονία» και όχι τον κοροναϊό. Και μολονότι δεν έχει καταγραφεί ως ένα από τα επίσημα θύματα της επιδημίας, η Hui υποστηρίζει ότι οι γιατροί της είπαν να αποτεφρώσουν τη σορό της πεθεράς της, επειδή υποπτεύονταν ότι είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=HJzKDk_Fr4A&feature=emb_title
Κοροναϊός Κίνα: Απροετοίμαστη η πόλη για το ξέσπασμα της επιδημίας
Οι Αρχές του Ουχάν κάλεσαν τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να φορούν μάσκες όταν είναι υποχρεωμένοι να βγουν έξω, αλλά όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εφημερίδα People’s Daily – όργανο του κομματικού μηχανισμού – τα αποθέματα μασκών και προστατευτικών στολών εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς στην επαρχία Χουμπέι. Ωστόσο και αυτή η ανάρτηση σβήστηκε αργότερα. Στο μεταξύ τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην πόλη έχουν αδειάσει, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που ανήρτησαν κάτοικοι της πόλης – άλλη μια ένδειξη ότι η πόλη των 11 εκατ. ήταν απροετοίμαστη για τον πανικό που θα προκαλούσε αναπόφευκτα το ξέσπασμα μιας τέτοιας επιδημίας.
Οι πληροφορίες ωστόσο του Γαλλικού Πρακτορείου μιλούν για επέκταση του αποκλεισμού σε ακόμα 4 πόλεις (13 συνολικά) με τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται να εκτοξεύεται στους 41 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπερνούν τα 800, ενώ 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει (με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο). Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα. Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.