Εθνική συναίνεση: Δύο πολύ μεγάλες συγκλίσεις έζησε το ελληνικό κοινοβούλιο τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που προκάλεσε την εντύπωση ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για συναινετική στάση απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της χώρας βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Η πρώτη εξ αυτών των συγκλίσεων ήταν η ψήφιση από την Βουλή του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, οι προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου και η ανάγκη για ικανοποίηση ενός αιτήματος που «λίμναζε» επί σειρά δεκαετιών, οδήγησε στην υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η επόμενη θετική στιγμή για ελληνικό κοινοβούλιο και του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι αδιαμφισβήτητα η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 θετικές ψήφους και ψηφίστηκε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ευρείας αποδοχής από τα κόμματα της Βουλής. Ήταν μια ακόμα συναινετική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε ακριβώς με αυτό το κριτήριο της αξιοκρατίας και όχι της αμιγούς κομματικής επιλογής.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αφενός είχε την δυνατότητα να προχωρήσει σε μια κομματική επιλογή και να την επιβάλει μέσω του νέου νόμου που επιτρέπει την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, αφετέρου δέχτηκε ισχυρότατες εσωκομματικές πιέσεις, ώστε να προχωρήσει σε μια «κεντροδεξιά» επιλογή που θα ικανοποιούσε την κομματική βάση και το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες οδήγησαν την χώρα μπροστά, αφού τα κόμματα παραμέρισαν τις κομματικές στους σκοπιμότητες και την μικροπολιτική, αναρωτιέται κανείς να αυτή η πορεία θα έχει και συνέχεια. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η επιθυμητή για την κυβέρνηση συναίνεση δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων για την πατρίδα, όπως η εθνική γραμμή στην εξωτερική πολιτική, η οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση και άλλα.
Ο εκλογικός νόμος
Η συνηθισμένη αντιπαράθεση των κομμάτων που θα εξελιχθεί σε κόντρα θα ξεκινήσει ώρες μόνο μετά την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τον εκλογικό νόμο που η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. Ο νόμος καταργεί την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει ένα σύστημα με μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, δίνοντας έτσι διέξοδο για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ενδεχόμενο που απομακρύνεται αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Η διαφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση των κ Μητσοτάκη και Τσίπρα αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την πλήρη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι ο νέος εκλογικός νόμος οδηγεί στην δημιουργία μονοκομματικών κυβερνήσεων σαν κι αυτές που οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής δεν έγινε με βάση το κομματικό συμφέρον, αλλά με γνώμονα την εμπέδωση μιας κουλτούρας προγραμματικών συγκλίσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Από την άλλη τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι ο εκλογικός νόμος είναι σαφώς δικαιότερος από τον προηγούμενο, οδηγεί σε σίγουρη κυβερνησιμότητα, αφού δίνει την δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμο κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει καμία προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων. Όπως διατείνονται από την κυβέρνηση, ο εκλογικός νόμος υλοποιεί μια ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, ενώ στην κριτική που ακούγεται ότι ο νόμος αυτός έρχεται τώρα στην Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες διπλές εκλογές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός από το πρώτο κιόλας εξάμηνο της κυβερνητικής του θητείας ξεκαθαρίζει το τοπίο και θέτει εξ αρχής τους κανόνες «του παιχνιδιού» χωρίς αιφνιδιασμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το κόμμα της ΝΔ, εξηγούν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη και καμία πρόθεση για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Αμέσως μετά τον εκλογικό νόμο, στην αρένα του κοινοβουλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να βάλει για μια ακόμη φορά στο περιθώριο της συναίνεση. Με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού καταργείται σχεδόν στο σύνολό του ο νόμος Κατρούγκαλου, με την κυβέρνηση να επιχαίρει ότι δίνει στους πολίτες ένα βιώσιμο ασφαλιστικό τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια και την αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη να κάνει ήδη λόγο για εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα που θα πλήξει σχεδόν το σύνολο εργαζομένων και συνταξιούχων. Και μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τις όποιες αλλαγές θα προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτό όμως δεν καθιστά δυνατή την ψήφιση του νομοσχεδίου από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής.
Τα εθνικά θέματα
Την ίδια ώρα κανένα κοινό σημείο επαφής δεν φαίνεται να υπάρχει και στα εθνικά θέματα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τη πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, είτε με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση φιάσκο και η απουσία της χώρας μας από την διάσκεψη του Βερολίνου οδήγησε σε έντονη κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά ως δεδομένα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων εξαντλήθηκε στις ψηφοφορίες για την ψήφο των ομογενών και της Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι το κοινοβούλιο εισέρχεται πάλι σε μια περίοδο κομματικής αντιπαλότητας που πάει την χώρα πίσω. Οψόμεθα!