Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Λιβύη: Η Λευκωσία σχολιάζει την συμφωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Λιβύη: Η Λευκωσία σχολιάζει την συμφωνία

Τουρκία - Λιβύη: «Οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας».

Τουρκία – Λιβύη: Οποιαδήποτε αδειοδότηση θαλάσσιου τεμαχίου που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προχωρεί σε έκδοση αδειών για έρευνα από την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Ερωτηθείς πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει μια τέτοια τουρκική κίνηση, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε πως «η πάγια μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και πως οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται μονομερώς και προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτή αφού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

 Τουρκία – Λιβύη: «Κανένα αποτέλεσμα το μνημόνιο»

Ο κ. Κούσιος επανέλαβε ότι “το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει οποιαδήποτε αποτελέσματα” και πως “οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και επηρεάζουν τα δικαιώματα τρίτων χωρών. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης όπως και πολλές άλλες χώρες. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αδειοδότηση τεμαχίου που βρίσκεται σε ζώνη που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του συγκεκριμένου μνημονίου θα αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την επικείμενη κάθοδο στην Ανατολική Μεσόγειο του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε ότι «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μια ενέργεια της Γαλλίας που θέλει να τονίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την προστασία των συμφερόντων της στην περιοχή».

«Προφανώς η άφιξη του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη σημασία της υπό το φως και των όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, μη αποκλειομένων του λιβυκού προβλήματος και της παραβίασης και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.

Τουρκία – Λιβύη: Πώς σχολίασε ο κ. Κούσιος τη συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κούσιος είπε πως η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με θέματα που αφορούν την Κύπρο. “Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παρακαλέσει την κ. Μέρκελ να μεταφέρει κάποια μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένουμε ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με την Κύπρο”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε πως “στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης έγινε αναφορά στην Κύπρο και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ένδειξη του γεγονότος ότι συζητήθηκαν θέματα που την αφορούν, αλλά θα αναμένουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας”.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει την Πέμπτη από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις