Λιβύη Χάφταρ: Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι παραβιάσεις από τους αντιπάλους της καταστρέφουν την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γκνούνου, έναν εκπρόσωπο τύπου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σφυροκόπησαν την Κυριακή την Τρίπολη.
Ο ίδιος κατηγόρησε, επίσης, τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι επιχειρούν να προωθηθούν στην περιοχή Αμπουγκρέιν, η οποία βρίσκεται ανατολικά της πόλης Μισράτα, που ελέγχει η GNA. «Με τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον εχθρό, ο αντίπαλος καθιστά άχρηστη την εκεχειρία» επισήμανε ο Γκνούνου σε μια ανακοίνωση στα αραβικά που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τυχόν θύματα. Προς το παρόν, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμμετάσχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Είναι θετική η πιθανή επανενεργοποίηση και διεύρυνση της επιχείρησης «Σοφία», για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς η πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αμφότερες τις πρωτοβουλίες», υπογραμμίζει.
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία, ως γειτονικό της Λιβύης κράτος και ως κράτος με σημαντική γεωπολιτική παρουσία στην περιοχή. Αντιθέτως, δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη συμμετοχή της γείτονος στη διαδικασία, «καθώς η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί προβλήματα με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, εμπλέκεται ενεργά στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης, υποστηρίζοντας και στρατιωτικά τη μία από τις δύο πλευρές, δεν αποτελεί γειτονικό της κράτος και δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία και αυτό θα την κατατρέχει
«Τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης. Θεωρούμε περίπου ακατανόητη τη μη αναφορά στην ακυρότητα των μνημονίων στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανεπαρκή επιμονή σε αυτό από τους αξιωματούχους της ΕΕ που παρίσταντο στη διάσκεψη. Στην ουσία όμως και τα μνημόνια αποτελούν ωμή έξωθεν παρέμβαση στη Λιβύη.
Η υπεράσπιση της κοινής ευρωπαϊκής θέσης, όπως αυτή ελήφθη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μας δεσμεύει όλους με τον πιο απόλυτο τρόπο». Επίσης, χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη του Βερολίνου «ένα πρώτο διστακτικό θετικό βήμα για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης». «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η λεγόμενη “Διαδικασία του Βερολίνου” και αναμένουμε να προσφέρουμε σε αυτή», προσθέτει.