Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έξοδος στις αγορές 2020: Με 15ετές ομόλογο η Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές 2020: Με 15ετές ομόλογο η Ελλάδα

Έξοδος στις αγορές 2020: Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Έξοδος στις αγορές 2020Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fich οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος. Ερωτηθείς για τις τράπεζες και τα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να διευκολύνουν τον κόσμο αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο.

Έξοδος στις αγορές 2020: Τι σηματοδοτεί η έκδοση του ομολόγου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε παρουσιάσει το iefimerida.gr, τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από τις διερευνητικές των προθέσεων των επενδυτών, είναι κάτι παραπάνω από θετικά, και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει από το ομόλογο 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, το μείζον ζήτημα δεν είναι το επιτόκιο, αφού το ζητούμενο δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ένα χαμηλό κουπόνι, που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με τη συμμετοχή περισσότερων «επιθετικών» επενδυτών. Έτσι, ένα επιτόκιο στο 2% ή και λίγο υψηλότερα, θεωρείται ρεαλιστικό, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να γίνει η θετική έκπληξη, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκδόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις