Κόμπι Μπράιαντ Λέικερς: Το Empire State “γέμισε” χρώματα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κόμπι Μπράιαντ Λέικερς: Το Empire State “γέμισε” χρώματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κόμπι Μπράιαντ Λέικερς: Στην κορυφή του πιο ψηλού κτιρίου, όπως άρμοζε στον αθλητή.

28.01.2020 | 06:17

Κόμπι Μπράιαντ Λέικερς: Ήταν στην κορυφή ως αθλητής και στην κορυφή ως άνθρωπος, κάτι το οποίο απέδειξε με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα όμως με τη στάση ζωής του. Ως εκ τούτου, ο Κόμπι Μπράιαντ, που «έφυγε» στα 41 του μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε μαζί με την κορούλα του και άλλους επτά ανθρώπους, «ανέβηκε» στην κορυφή του ψηλότερου κτιρίου στις ΗΠΑ, στο Empire States. Το εμβληματικό κτίριο «ντύθηκε» στα χρώματα των Λέικερς, προς τιμήν του Κόμπι Μπράιαντ και του τόσο πρόωρου χαμού του.

Το Empire State Building είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης (στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου, νο. 350, και της 34ης δυτικής οδού) και έχει 102 ορόφους. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Μετά την καταστροφή των πύργων του Κέντρου αυτού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εμπάιαρ Στέιτ ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το υπό κατασκευή Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο ουρανοξύστης σχεδιάσθηκε από τον Γκρέγκορι Τζόνσον και την αρχιτεκτονική του εταιρεία «Shreve, Lamb and Harmon» μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες, μάλλον χρησιμοποιώντας ως αρχή το σχέδιο του Πύργου R.J. Reynolds στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας. Η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από τον John J. Raskob. Πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής ήταν ο Άλφρεντ Ε. Σμιθ, πρώην Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Κηρύχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ως ένα από τα «Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου». Ανακηρύχθηκε ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο στις 24 Ιουνίου 1986. Το 2007 κατέλαβε την πρώτη θέση στον «Κατάλογο των Επιφανέστερων Αρχιτεκτονημάτων» κατά την AIA.

Σήμερα ο ουρανοξύστης είναι ιδιοκτησία της εταιρείας του Harold Helmsley.

Exit mobile version