Επίδομα γέννησης: Αναμόρφωση των όρων χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων, όπως παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Επίδομα γέννησης: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης. Παράλληλα ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα που αφορούν και άλλα προνοιακά επιδόματα. Το νομοσχέδιο έχει διπλό στόχο: 1. Θεμελίωση σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής με τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, 2. Αναμόρφωση των όρων χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων, όπως παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Αναλυτικότερα, θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ. Το επίδομα θα χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση, ύψους 1.000 ευρώ, θα δίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση θα χορηγείται έξι μήνες, μετά τη γέννησή του. Το επίδομα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
Επίδομα γέννησης: Άλλες ρυθμίσεις
Διευκολύνεται η πρόσβαση των Δήμων της χώρας σε χρηματοδότηση με στόχο τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εξασφαλιστεί θέση για όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Επέρχονται αλλαγές στα υπάρχοντα επιδόματα παιδιού και ενοικίου, όπως και στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που μετονομάζεται σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Στόχος της Κυβέρνησης είναι η χορήγηση του επιδόματος γέννησης να είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική.
Προϋποθέσεις για το επίδομα γέννησης
Ως προς το κριτήριο εισοδήματος: Τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από 60.000 ευρώ για μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά και φτάνουν τα 100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΣΟΕ, το εισοδηματικό «ταβάνι» αποκλείει μόλις το 1% του πληθυσμού της χώρας.
Το κριτήριο διαμονής
Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του: α) Έλληνα πολίτη, β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, γ) πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού. Επίσης θεσπίζεται ως πρόσθετο κριτήριο η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού.