Κυβέρνηση: Χαμόγελα για την οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Χαμόγελα για την οικονομία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση: Παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια για το προσφυγικό, αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών.

31.01.2020 | 13:08

Κυβέρνηση: Απόλυτα ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε όλα σχεδόν τα μεγέθη και τα δημοσιονομικά νούμερα, την ίδια ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια για το προσφυγικό, αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Στον τομέα της οικονομίας η έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου επιφέρει χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, που βλέπει ότι το πρόγραμμα που εκπονήθηκε προεκλογικά προχωρά στην υλοποίησή του εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 16 δισ. και το επιτόκιο να βρίσκεται για μια ακόμη φορά κάτω από το 2%. Τα δύο αυτά στοιχεία δίνουν την δυνατότητα στα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι η χώρα αποκατέστησε πλήρως την αξιοπιστία της απέναντι στις αγορές και τους εταίρους και μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει σε μια «δανειοληπτική κανονικότητα», όπως ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε μιλώντας στην Alpha freepress κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση: Φόροι και εισφορές

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η ικανοποίηση και για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβερνητική απόφαση για την δημιουργία περισσότερων δόσεων για επιχειρήσεις και πολίτες αποδίδει καρπούς. Στον τομέα της καθημερινότητας, τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αρχίζουν να κερδίζουν το στοίχημα της ανάκαμψης, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο εμφανές με την ψήφιση και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς θα μειωθούν ακόμη παραπάνω οι ασφαλιστικές εισφορές σε ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η μείωση του ΦΠΑ

Σε θετική κατεύθυνση δείχνουν ότι κινούνται και οι μειώσεις στον ΦΠΑ στην οικοδομή και τα συναφή προς αυτήν επαγγέλματα, καθώς παρατηρείται μια μικρή, αλλά ανοδική τάση στον συγκεκριμένο τομέα. Στην ίδια θετική κατεύθυνση και η ψήφιση του επιδόματος γέννησης τέκνων που θα ισχύει για όσα παιδιά γεννηθούν εντός του 2020.Παράλληλα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναμένει θετική έκβαση και στο αίτημά της προς τους εταίρους για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα κατατεθεί και επισήμως τους επόμενους μήνες, με τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις πάντως να έχουν ξεκινήσει. Μια τέτοια επιτυχία μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και θα δώσει στο οικονομικό επιτελείο την απαραίτητη ευελιξία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε αρκετές ομάδες του πληθυσμού.

Το ζήτημα της ασφάλειας

Την ώρα όμως που η οικονομία κινείται εντός των κυβερνητικών στόχων στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν οι πονοκέφαλοι τόσο του προσφυγικού, όσο και της ασφάλειας των πολιτών. Τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικών, που «ξεπέρασαν τα όρια» έδωσαν την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να επαναφέρει την κριτική «περί δόγματος νόμου και τάξης» και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «ανέχεται πολιτικά» τέτοιες συμπεριφορές. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραφράζουν αυτήν την φράση και από «νόμος και τάξη» το έκαναν «τρόμος και τάξη», χρεώνοντάς το τόσο στον αρμόδιο υπουργό, όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αντέδρασε άμεσα σε όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις συμπεριφορές, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Ο πονοκέφαλος του προσφυγικού

Και δεν είναι το μόνο, αφού μόνιμος πονοκέφαλος για το κυβερνητικό επιτελείο και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει το ζήτημα του προσφυγικού. Η δυσπραγία και η πολύ συχνή επικάλυψη των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών οδήγησαν στην επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που τώρα καλείται να επουλώσει τις πληγές όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του τελευταίου εξαμήνου. Οι εξαγγελίες για την δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών έχουν καθυστερήσει ως προς την υλοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να κάνει έναν αγώνα δρόμου για να ενημερώσει τους κατοίκους των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε να περιορίσει τις πολύ έντονες αντιδράσεις που έχουν ήδη εκφραστεί. Τα χρονοδιαγράμματα έχουν στενέψει ασφυκτικά και το πρόβλημα επιτείνει τόσο η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών, όσο και της ΕΕ που δεν δείχνει την διάθεση να υποστηρίξει στο εκατό τοις εκατό τις ελληνικές θέσεις.

Και τα δύο προβλήματα είναι εξισώσεις για δυνατούς λύτες… Και ελπίζουμε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αποδειχθούν ότι ανήκουν σε αυτούς.

Exit mobile version