Δημόσιο 2020 αλλαγές: Την τοποθέτηση manager στα υπουργεία, της σύνδεσης της κινητικότητας με τις προσλήψεις αλλά και αλλαγές στον νόμο 2190/94 (Πεπονή) για το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «υιοθετούμε ένα σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το οποίο αξιοποιεί σημαντικά την εμπειρία από την εφαρμογή του προηγούμενου συστήματος εισάγοντας στοιχεία τα οποία αναμένεται να εξισορροπήσουν εντοπισμένα προβλήματα. Στόχος μας οι Γενικοί Διευθυντές, αλλά και οι υπόλοιποι προϊστάμενοι των θέσεων ευθύνης, των υπουργείων να έχουν προσόντα manager για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi το 40-25-35 που ισχύει σήμερα για τυπικά προσόντα, εργασιακή εμπειρία και συνέντευξη αντίστοιχα θα αλλάξει υπέρ της εργασιακής εμπειρίας, καθότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο πολλοί αξιόλογοι υποψήφιοι κόβονται πριν φτάσουν καν στην διαδικασία της συνέντευξης. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «ο επαγγελματισμός στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης πρέπει να γίνει κανόνας, καθώς έτσι οι υπηρεσίες θα λειτουργούν αποδοτικότερα και το θετικό τους αποτέλεσμα θα αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων μέσω της επανακατάρτισης, επιμόρφωσης της απόκτησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, της αξιολόγησης και της επιβράβευσής του.
Άδειες εργαζομένων
Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται παράλληλα να μπει τάξη στο τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι άδειες του προσωπικού. Ο κ. Θεοδωρικάκος εισάγει την προληπτική ιατρική στους εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν μία ημέρα άδεια για να κάνουν προληπτικό έλεγχο υγείας, ώστε να σταματήσει η υπερβολή που υπάρχει πολλές φορές σήμερα στο καθεστώς των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων.
Αλλαγές στο ΑΣΕΠ & σύνδεση κινητικότητας με προσλήψεις
Σύμφωνα με τον υΠΕΣ «ο νόμος 2190/1994 που είναι ένας καταξιωμένος στη συνείδηση της κοινωνίας, ένας νόμος που εμπέδωσε το αίσθημα της αντικειμενικότητας στη διαδικασία των προσλήψεων, χρειάζεται αναμφίβολα εκσυγχρονισμό. Η αντικειμενικότητα θα διατηρηθεί αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα. Προχωράμε στην βελτίωση του Νόμου 2190/1994, και όχι στο ξήλωμά του όπως ανεπιτυχώς έγραψαν κάποιοι, με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόσληψης, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οργανωτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Ορισμένα πρώτα μέτρα τα παίρνουμε τώρα, με τον νόμο που ψηφίζουμε στη Βουλή, στο νόμο που αναφέρθηκα προηγουμένως ότι εγκρίθηκε χθες από τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Θοδωρικάκος προανήγγειλε τη σύνδεση της κινητικότητας με τις προσλήψεις: «Για πρώτη φορά συνδέουμε το σύστημα της κινητικότητας με τις διαδικασίες πρόσληψης ώστε να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα και η συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων. Το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα αποτελεί προστιθέμενη αξία αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την εξασφάλιση της επιτυχίας και θέτει τις ισχυρές βάσεις για την πραγματοποίηση των στρατηγικών σχεδίων του κάθε φορέα», κατέληξε.
Κινητικότητα
Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών μειώνονται οι προβλεπόμενοι κύκλοι κινητικότητας από 3 σε 2. Τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των κύκλων ώστε να καλύπτονται εγκαίρως όλες οι ανάγκες, καταργούνται τα πολλαπλά τριμελή όργανα επιλογής και θα υπάρχει μόνο ένα κεντρικό τριμελές συλλογικό όργανα για ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας, με απώτερο στόχο αυτών των αλλαγών την πραγματική διασύνδεση των προσλήψεων και της κινητικότητας για τη βελτίωση στελεχών του Δημοσίου.
Κριτήρια επιλογής
Τα κριτήρια επιλογής στο σύνολο των μορίων που θα μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από κάθε ομάδα κριτηρίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια.
Τα κριτήρια αυτά είναι:
Α) τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης.
Β) εργασιακή εμπειρία και άσκηση καθηκόντων ευθύνης,
Γ) αξιολόγηση
Δ) δομημένη συνέντευξη