Λέσβος μετανάστες: Η κατάσταση έχει φτάσει σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού στο απροχώρητο.
Λέσβος μετανάστες: Στα όριά τους βρίσκονται τις τελευταίες δυο μέρες στη Λέσβο, τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να εισακουστούν από την πολιτεία για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στο νησί. Τις τελευταίες δυο μέρες η Μυτιλήνη βρίσκεται υπό «πολιορκία», από εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο -κυρίως Αφγανούς- οι οποίοι ξεκινούν πορείες διαμαρτυρίας από την Μόρια όπου διαμένουν, με προορισμό την χώρα του νησιού για τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά και για το γεγονός ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί για πάρα πολύ καιρό.
Η κατάσταση έχει φτάσει σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού στο απροχώρητο δοκιμάζοντας την τόσο την υπομονή όσο και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα (4/2) κατά την δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας τους οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν κρατώντας λουλούδια και με συνθήματα όπως «συγγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» αλλά και «Μόρια κόλαση Μόρια SOS». Λίγο μετά τις 11 σήμερα στο δημοτικό κήπο, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέραπερίπου 300 άτομα τα οποία φωνάζοντας συνθήματα. Την ίδια ώρα στο πεζοδρόμιο από τη μεριά της θάλασσας απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο συγκεντρώθηκαν και άλλοι αιτούντες άσυλο, αλλά και δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που είχαν απωθηθεί ήδη από δυνάμεις της Αστυνομίας.
Λέσβος μετανάστες: Από χθες έχουν αρχίσει τα επεισόδια στο νησί
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το stonisi.gr περί τη 1 το μεσημέρι άρχισε η απώθηση των διαδηλωτών προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια. Τότε και για άγνωστους λόγους άρχισαν τα επεισόδια κι αυτό παρά το ότι οι Αφγανοί διαδηλωτές φώναζαν σταα Αγγλικά «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» μοιράζοντας μάλιστα κάποιοι από αυτούς στους περαστικούς λουλούδια. Ακολούθησε ένταση όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεση τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ μία γυναίκα Αφγανή παρέλαβε το ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών – κυρίως γυναικών και παιδιών – που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε. Τελικά, οι διαδηλωτές ξέφυγαν στα γύρω από το λιμάνι σοκάκια. Ακολούθησε ένταση, όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι, ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Η κατάσταση ξέφυγε για ακόμα μια φορά κατά την χθεσινή ημέρα με τα επεισόδια που ξέσπασαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της στο δρόμο που οδηγεί από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Μόριας στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς αφγανικής καταγωγής επιχείρησαν να φτάσουν με πορεία στην πρωτεύουσα του νησιού.
Λέσβος μετανάστες: Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού
Από τα δακρυγόνα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική κοντά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΚΟ είναι έτοιμες να τον εκκενώσουν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία.
Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το lesvosnews.net ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ενημερώθηκε ότι η Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος – Χίος – Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεταναστευτικού. «Μόλις τώρα ενημερώθηκα, οτι η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας. Λυπάμαι! (Αθήνα 04.02.2020).» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Περιφερειάρχης.
Λέσβος μετανάστες: Τι είχε αναφέρει ο Περιφερειάρχης
Πριν γίνει γνωστή η απόφαση της Κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης είχε αναφέρει: «Στη Λέσβο, Χίο και Σάμο επικρατούν ασυνήθιστες, κρίσιμες , δύσκολες συνθήκες. Έχουν δημιουργηθεί ανάγκες έκτακτες και πιεστικές. Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και, εσχάτως, πολύ επικίνδυνη. Ζητήσαμε χθες από την Κυβέρνηση, την μόνη αρμόδια, να κηρύξει τις νήσους αυτές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύπλευρη βοήθεια». Tα δυσάρεστα χθεσινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα επεισόδια στη Μόρια.
Όπως σημείωσε, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.